Trojansk check från Trump

av Per-Erik Lönnfors

Mitt under rötmånaden fick jag med snigelpost ett brev från U.S. Department of the Treasury, Bureau of the Fiscal Service. Kuvertet innehöll en check på 1 200 USD. Utställd på mig, med korrekt adress.

Ett mysterium. Fusk, bondfångeri, eller vad? Några ord på checken gav en ledtråd: ”Economic Impact Payment. President Donald J. Trump”. Jag började följa tråden.

Google visade att alla som betalat skatt till Dept. of the Treasury under åren 2018 eller 2019 var berättigade till 1 200 dollar som hjälp under coronakrisen. Man kan kalla det för helikopterpengar, för att stöda den amerikanska efterfrågan och därmed hjälpa ekononomin.

Jag nystade vidare. Alltsedan min amerikanska hustrus död 2008 har jag fått amerikansk änklingspension, direkt till mitt konto i Aktia. Summan är baserad på vad Pearl förjänade som servitris under sin studietid. Hon hade jobbat bara ett knappt år på Russel Research på Manhattan när vi var förlovade.

År 2018 fick jag drygt en femtilapp per månad, sammanlagt $960,00. På det innnehölls

$244,80 i federal skatt. Det är den skatten som nu kvalificerat mig för $1,200 för att hjälpa mig över coronakrisen.

Mina ögonbryn var redan nästan uppe i flinten. De steg ännu högre när jag på nytt läste orden: PRESIDENT DONALD J. TRUMP. Det lät som en personlig gåva från den amerikanska presidenten.

Tack vare min ekonomiska utbildning begrep jag att pengarna kom från den federala statskassan.

Den som de flesta av Trumps anhängare anser att ”stjäl våra pengar”. Men vad tror en amerikansk medeljohnson i ”fly-over country” som arbetslös sitter på en bensinmacks bar och pimplar ljummet öl i en röd trumpmössa med skärmen baklänges över den röda nacken?

Han tycker att han har en fin president som personligen skickar honom 1,200 greenbacks.

Finlands statsminister Antti­ Rinne ville också 2019 ge 100 euro åt alla pensionärer. Men han hade inte fräckheten att påstå att pengarna kom från hans egen plånbok.

Det kan ju tyckas att Trump spelar Robin Hood när han tar från de rika och ger till de fattiga.

It ain´t necessarily so.

Presidenten har tvärtom lyckats ge betydande skatteförmåner till de rikaste amerikanerna och till företagen. Radikalt höjd minimigräns innan man når den högsta skatteklassen på inkomster, knappt 40 procent. Lättnader i beskattningen av förmögenheter och deras avkastning.

Hålen i statskassan har fått fyllas av dem som tjänar mindre, och med statlig upplåning. Trump sticker fingrarna i de fattigas statskassa och ger åt andra fattiga, med ett personligt lyckönskningskort, President Donald J. Trump.

”Who stuck his fingers in the cookie jar?”

”Not me”, said the president.

Det som Trump gör är att han köper röster med väljarnas egna pengar. Dessutom får han en licens att fortsätta att suga ut dem.

Inte bara en DEAL.

Snake oil.

The mother of all deals.

Jag tänker inte lösa in min check.

Jag börjar ändå frukta för att Trump blir återvald.

2 kommentarer

Sussa Björkholm 14 september, 2020 - 14:22

Hej Per-Erik!

Tänkte bara påpeka, att det fiffigaste du kan göra är lösa in checken och konsumera.

Det är nämligen uttryckligen INTE skattebetalarnas pengar som ”presidenten” strör omkring sig, utan splitternya pengar, som trollats fram av Fed på beställning av Treasury.

Ingen kommer heller någonsin att behöva ”betala tillbaka” pengarna, utan de kommer att cirkulera som ett extra tillägg i ekonomin.

Ha det bra!

Reply
Carl-Magnus Fogelholm 25 september, 2020 - 20:13

Pejes farhågor synes mej relevanta. Checken är sannolikt presidentens uppfinning att locka till sej några extra osäkra röstare.

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.