Jag hoppades i hemlighet på Trump

av Janne Wass

Om inget vidunderligt har hänt under tiden när denna tidning tryckts och postats, har Joe Biden vunnit presidentvalet i USA – i teorin åtminstone. Efterspelet lär bli långt, då den sittande presidenten sagt att han inte godkänner resultatet. Som redan konstaterats på många opinionssidor har Donald Trumps beteende varit oacceptabelt, skrämmande och farligt. Det bidrar otvivelaktigt till att ytterligare öka polariseringen och kan i värsta fall utmynna i våld. Detta alltså om Biden nu står som segrare.

Om Biden lyckas gjuta olja på vågorna, kan världen dra en tillfällig suck av lättnad, då vi återgår till någon form av normal dagordning vad Nordamerika anbelangar. Risken är dock att den blir just tillfällig.

Joe Biden blir naturligtvis en bättre president än Donald Trump, men det är inte precis en hög ribba. Bidens taktik i demokraternas kandidatnominering var att påminna väljarna om att han inte är Bernie­ Sanders. Presidentvalet ser han i skrivande stund ut att vinna tack vare att han inte är Donald Trump. Hillary Clinton försökte köra samma taktik 2016, men den gången föll det antagligen på att hon var kvinna. Plus att Biden har fördelen av att USA nu genomlevt fyra år av Trump-kaos.

Det som är så oroväckande är att trots fyra år av Trump-kaos anser ändå hälften av väljarna att en förvuxen femåring är ett bättre alternativ än demokraternas kandidat. Det här är inte Trumps förtjänst, utan demokraternas fel. Exakt vad Biden och demokraterna stått för i detta presidentval har förblivit oklart – förutom att de inte är Trump. Tyvärr gäller det inte bara valet, utan det är den grundläggande orsaken till att Trump blev vald 2016.

Amerikanerna ser, trots att de inte alltid är redo att ens medge det för sig själva, att deras land inte är den fyrbåk av demokrati och rättvisa som det vill utge sig för att vara, utan ett djupt ojämlikt och illa fungerande samhälle. De ser en samhällselit – dit både Clinton och Biden hör – som skyddar de strukturer och aktörer som upprätthåller orättvisorna, och som trots upprepade löften inte lyckats förbättra utsatta gruppers vardag.

En Biden-seger i presidentvalet betyder att demokraternas elit kommer att fortsätta på sin utstakade status quo-linje. Demoniseringen av partiets progressiva politiker, som Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, med flera, kommer att fortsätta. De strukturer som upprätthåller samhällsklyftorna kommer att tryggt stå kvar. Det missnöje med den förda politiken som slungade Trump in i vita huset kommer inte att försvinna. Men om demokraterna envist kör på med samma skygglappar som tidigare, är det bara en tidsfråga innan en ny Trump reser sig ur republikanerna.

En Trump-seger skulle vara katastrofal för det amerikanska folket – på kort sikt. Men kanske hade den också kunnat övertyga demokraterna om att det är dags att på allvar ta itu med USA:s strukturella problem och ställa människan framom kapitalet. Därför hoppades jag i hemlighet lite på att Trump skulle vinna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.