USA ett varnande exempel

av Janne Wass

Vi vaknar morgonen då denna tidning går i tryck den 7.1 till nyheten om Trump-anhängarnas stormning av USA:s kongress. Därav ett extra ledarstick i denna spalt.

Händelserna i USA visar resultatet av det medvetna globala arbetet för att underminera tron på vetenskapen och på demokratiska institutioner. Också hos oss i Norden finns krafter som driver på en liknande utveckling. Tyvärr är det inte bara ”the usual suspects”, Sannfinländarna och de rasistiska och högerextrema krafter som samlas kring dem. Vetenskapsförnekelsen och föraktet för demokratiska och juridiska institutioner fann också fotfäste under Sipiläregeringen som förbannade ”all världens docenter” och beklagade sig över att grundlagsutskottet inte ville godkänna grundlagsvidriga reformförslag. Nu senast har också coronakrisen visat att det finns många även inom icke-politiska kretsar som gärna förkastar vetenskapliga fakta för konspirationsteorier och sår misstro gentemot rättsstaten och offentliga institutioner.

En YouGov-opinionsundersökning visar att 56 procent av amerikanerna tror att det förekommit tillräckligt mycket valfusk under presidentvalet för att resultatet ska ha påverkats. Detta trots att det inte existerar en tillstymmelse till bevis för detta.

Detta är orsaken till att vi behöver ett unisont politiskt fördömande av politiska partier som rider på fake news och sprider konspirationsteorier och lögner. ”Näin ne asiat koetaan” får aldrig vara basis för politiska beslut.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.