Djupdykning i drottningrikets flora och fauna

av Clara Kron

I Myter och fakta om pärlornas ursprung tar sig Karin och Frans Erlandsson an att likt Charles Darwin katalogisera floran och faunan i drottningriket som Karin Erlandsson skapat i sina böcker om legenden om Ögon­stenen; Pärlfiskaren, Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren. Nu har hon tillsammans med illustratören Ludwig Sandbacka skapat ett rikt uppslagsverk över de arter en stöter på i bokserien.

Principen är densamma som när J.K. Rowling­ skapade några av de faktaböcker som figurerar i Harry Potter-böckerna. Där utgav sig ”Fantastiska vidunder och var du hittar dem” för att vara skriven av professor Newt Scamander. I det aktuella fallet är den påhittade upphovspersonen Hildegard Ludus, ”drottningrikets främsta insamlare av folklig kunskap” och även rektor på den norra regionens skola.

Karin Erlandssons böcker innehåller en värld som tidvis är väldigt lik vår, men så dyker något upp som drar en djupare ner i fantasin, och det är fint att nu ha ett helt uppslagsverk att förkovra sig i. Personligen har jag ända sedan jag läste om hur Matildas arm slets bort av en roshaj undrat hur en sådan ser ut och beter sig, och det är njutningsfullt att nu få svar på mina frågor – då detta ju inte är fakta jag kan söka mig fram till på internet.

Boken som sådan har en härlig form, papperet känns matt och uppslagen har en pergamentillustration i bakgrunden som förhöjer känslan av fanstasy. Här blandas fakta om de olika regionerna i drottningriket och vilka arter och växter som lever där, med sagor och myter om till exempel piggsniglar, granatbjörnar och om hur drottningen fick sina många skepp. Utöver detta finns också det mycket välarbetade Ludiska systemet, som är drottningrikets periodiska system. Här får vi bland annat lära oss att ulm är en genomskinlig vätska som i frusen form kan användas som prisma eller lins. I slutet av boken finns också utrymme för läsaren att själv katalogisera växter, djur eller mineraler som ”inte upptäckts då denna upplaga gått i tryck”.

Överlag är Myter och fakta om pärlornas­ ursprung en mycket tilldragande bok att sträckläsa eller bläddra i vid sidan om kvartetten om Ögonstenen.

Min enda invändning gäller det sätt på vilket förtrollningen bryts när en vill leta i registret i slutet av boken. Efter att ha befunnit mig djupt inne i en fantasivärld så står jag på sista sidan ansikte mot ansikte med de verkliga upphovspersonerna, författarna och illustratören. Givetvis skall upphovspersoner få den aktning de förtjänar, men i mitt tycke skulle det ha räckt med deras namn. Den som händelsevis vill veta mera om de verkliga personerna bakom boken kunde förslagsvis besöka förlagets hemsida istället.’

Karin Erlandsson och Frans Erlandsson: Myter och fakta om pärlornas ursprung. Illustratör: Ludwig Sandbacka. Schildts & Söderströms, 2020.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.