Blackwaters krigsbrottslingar på fri fot igen

av Ana Valdés

Bill Clinton benådade under sin tid som USA:s president många brottslingar som var skyldiga till pengatvätt, plundring av banker, olagligt vapeninnehav och till olika narkotikarelaterade brott. Han ifrågasattes av många som ansåg att han använde presidentens benådningsmöjlighet för lättvindigt.

I januari 2021 när det blev klart att Donald Trumps administrations tid var all, ringde hundratals jurister till Trump för att få sina kunder benådade innan han lämnade Vita huset. Bland de benådade finns de tidigare anställda vid den privata säkerhetsfirman och legoarmén Blackwater, Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty och Dustin Heard. Dessa personer var alla delaktiga i den så kallade massakern vid Nisour-torget i Bagdad år 2007, då Blackwater dödade 17 irakiska civilpersoner, och avtjänade nu långa fängelsestraff. Rättegångarna mot dem hade pågått i flera år och trettiotals vittnen flögs från Bagdad för att delta i processen mot Blackwater. FN kritiserade benådningarna, eftersom de sänder en signal om att privata arméer står över lagen.

Blackwater, världens största privata armé, grundades av den republikanske miljardären Erik Prince. Han är bror till Donald Trumps utbildningsminister Betsy deVos och medlem av Trumps inre cirkel. Hans företag, som 2001 bytte namn till Academi, startades 1997 och blev snabbt anlitat av den amerikanska regeringen, bland annat vara agera som spjutspets i kampen mot colombianska drogbaroner.

Kampanjen presenterades av president Clinton år 2000 och gick ut på att träna colombianska poliser och soldater i terrorismbekämpning och urbant krig. Amnesty International kritiserade redan då företagets metoder och colombianska politiker ansåg att företagets delaktighet i ”kriget mot drogerna” var en dimridå för att bekämpa de inhemska gerillagrupperna FARC och ELN.

Blackwater var verksamt i Afghanistan, Irak och Syrien. Vakterna som nu benådades ingick i en bataljon som hade som uppdrag att skydda irakiska politiker från attentat. En av dem, Evan Liberty, intervjuades av Fox News och sade att han inte ångrade någonting, att han inte hade gjort sig skyldig till något övergrepp och att vittnena som anklagade honom inte var trovärdiga. Med samma ordalag hade hans kolleger beskrivit sina besvikelser över utfallen i rättegångarna.

Blackwater, eller Academi, satsar nu på Kina och har grundat ett företag för att garantera kinesiska investeringar i Afrika och exploatera gruvor och skogar i Kongo, ett land som anses ha stort strategiskt värde och som har plundrats av Belgien och Frankrike i flera hundra år.

Kinas stora satsning på en ny silkesrutt kräver enorma resurser som måste beskyddas, och Blackwater/Academi är berett att sälja sina tjänster och sin expertis.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.