Urfolken betalar för pandemin

av Ana Valdés

Brasilien anses av många nu vara nära den kollaps som har förutspåtts länge. President Jair Bolsonaro avskedade i slutet av mars sex av sina ministrar, och flera av de högt uppsatta militärledare som har styrt landet bakom kulisserna avgick i samma veva oväntat.

Bolsonaros ledarskap under pandemin uppfattas på bred front som inkompetent och hans förnekande av sjukdomen har gjort honom impopulär i stora delar av landet. Varje dag organiseras demonstrationer mot honom i landets största städer. Till och med hans traditionella väljare, de evangeliskt kristna, håller på att utreda möjligheterna att avsätta honom.

Men alla betalar inte samma pris för pandemin. Trots att landet är förlamat och ekonomin inte visar några signaler på återhämtning fortsätter skövlingen av skogarna i Amazonas, och det drabbar framför allt områdets urfolk. Urbefolkningen betalar det högsta priset för pandemin. Många stammar bor längs Amazonfloden och måste paddla i kanot flera dygn för att nå sjukhusen i delstaten Amazonas huvudstad Manaus.

Staden, som tack vare Brasiliens forna monopol på gummiträd en gång i tiden var en av världens rikaste städer, är idag en spökstad. 75 procent av invånarna covid-smittade och inom sjukvården är det akut brist på syre för att behandla patienterna. Venezuelas president –Nicolás Maduro, Bolsonaros ärkefiende, skickade häromdagen en gåva på 135 000 liter syre till Manaus.

Marcio de Souza, en av de mest framträdande författarna från Amazonas, säger till Ny Tid att läget är desperat: urbefolkningen är utsatt för ett folkmord och deras gamla traditioner och kulturer håller på att dö ut.

– Men djungeln här är som Notre Dames domkyrka, vi bränns men lever vidare. Vi är motståndskraftiga här. Vi har aldrig velat vara en del av Amazonas. Amazonas är självtillräckligt. Om det inte hade blivit fördelat mellan olika städer hade vi kunnat bli ett oberoende territorium.

Hans roman Galvez – Imperador de Acre handlar om en man som utropar sig själv till kejsare över Amazonas och försöker styra regionen som ett självständigt land.

Jair Bolsonaro har konsekvent nedmonterat urbefolkningens rätt till marken de lever på, skyddet av deras levnadsförhållanden och traditioner, och möjliggjort exploatering av regnskogen. Hundratals urfolksledare kräver att Bolsonaro prioriterar vaccination bland Amazonas invånare, eftersom de saknar immunitet mot viruset.

Favelan Rocinha i Rio de Janeiro med sina 60 000 invånare är också ett område där pandemin härjar. I början av pandemin var det drogbaronerna som styrde kampen mot smittan. De hotade med att döda alla som inte följde karantänreglerna och desinficerande gatorna med alkohol. De startade ett eget ambulanssystem, eftersom de vanliga ambulanserna inte vågar komma in favelorna.

Brasilien upplever sin största kris på nästan 50 år och folkets hopp är polariserat: några hoppas på Lula och andra på militären.

Foto IMF Photo/Raphael Alves

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.