Vänstern och Grönas kandidater ivrigast bland riksdagspartierna på att stöda transrättigheter

av Janne Wass

Drygt 9 procent av Vänsterförbundets och knappt 9 procent av De grönas kandidater i kommunalvalet har uppgett att de stöder föreningen Trans rf:s mål. Det framgår av Ny Tids granskning av uppgifter på Trans rf:s webbsida. 

Föreningen Trans rf är en intressebevaknings- och lobbyförening för transpersoner. Föreningen har inför kommunalvalet ställt upp en lista på fem mål, som tyvärr finns tillgänglig endast på finska och engelska på Trans rf:s webbsida. I korthet kan man sammanfatta målen som att Trans rf kräver att kommunerna arbetar för att säkerställa resurser för transpersoner i hälsovårdsdistrikten, att kommunen som arbetsgivare tar sitt ansvar och ser till att de anställda har tillgång till exempel till könsneutrala toaletter, omklädningsrum och arbetsuniformer, samt utbildar de anställda i bemötande av transpersoner. Även vid idrotts- och motionsutrymmen samt övriga utrymmen för hobbyverksamhet ska könsneutrala toaletter och övriga behövliga utrymmen finnas. Dessutom kräver Trans rf att könsbeteckningen ska tas bort från kollektivtrafikens resekort. 

Kring 280 av Vänsterns 3 000 kandidater i kommunalvalet har för Trans rf uppgett att de stöder Trans rf:s mål, och kring 240 av De grönas 2 800 kandidater har gjort detsamma. I båda fallen motsvarar detta ungefär 9 procent av det totala antalet kandidater som partierna ställer upp. Vf och Gröna är också i en klass för sig bland riksdagspartierna – närmast kommer SDP med 1,6 procent och SFP med 0,8 procent. Av Sannfinländarnas, Kristdemokraternas och Liike Nyts kandidater har ingen skrivit under Trans rf:s mål. 

Trans rf uppger tyvärr inte på sin webbplats hur man närmat sig kandidaterna, och från vissa mindre kommuner saknas kandidater som skrivit under helt och hållet. Trans rf meddelar också att organisationen inte längre uppdaterar sin lista efter att kandidatuppställningen slagits fast. Således ska listan knappast ses som en heltäckande lista på hur stor andel av partiernas kandidater som stöder Trans rf:s i sig föga uppseendeväckande krav – man kan anta att den egentliga andelen är betydligt större i så gott som alla riksdagspartier – utan detta gäller de partier som tagit sig tid att närma sig Trans rf med sitt stöd. Såtillvida kan man kanske tolka listan som en fingervisning för vilka partier som ligger Trans rf och deras aktivism nära – Vänsterförbundet och De gröna är båda partier med stark förankring i den urbana ungdomsaktivismen, till exempel. 

Då det gäller de mindre partierna utan riksdagsmandat blir också siffrorna betydligt högre – ett tecken på att små aktörer på den rödgröna kanten överlappar och stöder varandra. Av Djurrättspartiets 24 kandidater har över hälften skrivit under Trans rf:s mål. För Feministiska partiet är siffran 37 procent – det har gått att utläsa vissa slitningar mellan centrala personer inom Trans rf och FP. Också inom både Piratpartiet och Finlands kommunistiska parti har en större andel skrivit under listan än inom Vf och Gröna. Kanske är det något överraskande att ingen från de liberala Liberala partiet och Öppna partiet skrivit under Trans rf:s mål. 

Listan på alla kandidater som skrivit under Trans rf:s mål står att finna här.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.