Fickor av motstånd

av Ana Valdés

Innan talibanernas övertagande­ av Afghanistan arbetade Latifa ­Ahmady som chef för OPAWC, en icke-statlig organisation som arbetar för flickors och kvinnors rättigheter i landet. Hon är gift med journalisten Waheer Paikan, som i flera år arbetade som BBC:s korrespondent i Kabul. Nu har de lyckats fly från Afghanistan via Kabul och har fått asyl i Sverige.

– Vi ser nu början på en ny era. Det som skett visar klart att kriget i Afghanistan var ett meningslöst krig, att talibanerna aldrig var besegrade, de bidade sin tid och är tillbaka, starkare än någonsin. Min man och jag mottog dödshot och vi ville inte utsätta våra barn för riskerna att leva i ett land styrt av rädsla, säger Paikan till Ny Tid.
Han berättar att det var tillräckligt att han arbetade för BBC för att han skulle motta dödshot. Talibanerna och krigsherrarna såg alla journalister som arbetade för utländska medier som förrädare. Familjens lyckades fly landet till Sverige tack vare sitt internationella nätverk av vänner.
– Vårt arbete för flickor och kvinnor har setts som omstörtande verksamhet, säger Ahmady.
– Enligt talibanernas tolkning av islam är kvinnans roll begränsad till hemmet, och vi kommer att se en ökning av barnäktenskap och tonårsmödrar.

Ahmady och Paikan berättar att det finns fickor av motstånd över hela landet, men att trots talibanernas snabba framsteg är det relativt få afghaner som stöder dem.

Iran ser med oro på utvecklingen i Afghanistan. Talibanerna är sunnimuslimer men har byggt en allians med mullorna i det shiitiskt dominerade Iran, som fruktar stora flyktingströmmar till landet om talibanernas styre tolkas i strikta religiösa termer.

Den kristna organisation Shelter Now, som har samarbetat med OPAWC för att stödja skolor för flickor och kvinnors rättigheter, har evakuerats från landet och nästan alla frivilliga har flytt.
– Vi är offer för det kalla kriget, säger Ahmady och Paikan.
– Väst har misslyckats med att ge folket i Afghanistan den stabilitet som landet behöver.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.