Rudolf Koivu-priset till Maria Sann

av Ny Tid

Rudolf Koivu -priset för bästa illustration inom barn- och ungdomslitteratur tilldelas i år Maria Sann för hennes illustrationer i boken Bokstavsvärldar (2021, Förlaget), skriven av Henrika Andersson. Priset värt 10 000 euro utdelas vartannat år av föreningen Grafia. Boken är Sanns andra barnboksillustration. I hennes bilder förenas enligt juryn  lekfulla och mjuka former med starka färger.

Juryn kallar illustrationerna i Bokstvavsvärldar ”stilstiskt gränslösa”, sprudlande av fantasi och glädje; ”Stilvariationen fungerar även ur en pedagogisk synvinkel. De olika bokstäverna är lätta att komma ihåg då varje sida är unik. Sann har närmat sig bokstäverna via formgivning. Bilderna är inte beroende av texten, utan fungerar även självständigt. Illustrationen är knasig på ett positivt sätt. Läsaren hinner inte bli uttråkad då varje sida medför något nytt”.

Juryn bestod av illustratören Marika Maijala (Rudolf Koivu-vinnare 2019), redaktören Fanny Fröman (Helsingin Sanomats barn nyheter), producenten Aino Heikkinen (Skidit-festivalen), grafikern Petri Salmela och illustratören Sami Saramäki.

Maria Sann är konstmagister från Aalto-universitetet. Hon bor och arbetar som illustratör och grafiker i Helsingfors.

I Rudolf Koivu-tävlingen deltog sammanlagt 133 verk som utkommit inom de senaste två åren. Hedersomnämnande fick bland annat Linda Bondestam för Om du möter en björn (Förlaget, 2021) och Ulla Donner för Skiten (S&S, 2019)

Det vinnande verket, samt nio hedersomnämnanden varav ett specialomnämnande, finns till påseende fram till 28.10 i Glasshouse Helsinki (Alexandersgatan 13, 2 vån.).

Grafia är en organisation för formgivare inom visuell kommunikation. Grafia delar ut Rudolf Koivu-priset vartannat år för bästa illustration inom barn- och ungdomslitteratur. Priset utdelades redan 1949 till minne av illustratören Rudolf Koivu.

Foto: Niklas Sandström

Lämna en kommentar