Tre frågor till David Kozma

av Mio Lindman

som tillsammans med Davide Giovanzana är konstnärlig ledare för New Theatre Helsinki.

1. Vad är New Theatre Helsinki?

New Theatre Helsinki har för avsikt att bygga upp ett nytt kulturcenter. I fokus står olika typer av scenkonst: teater, dans och musik. Förhoppningen är att skapa ett sammanhang där konstnärer med utländsk bakgrund samarbetar med lokala konstnärer. Vårt mål är att skapa nya berättelser och belysa samhällsförändringar.

2. Hur har New Theatre Helsinkis pop-up-evenemang kommit igång?

Davide Giovanzanas uppsättning av Främlingen sattes upp i Vuotalo och möttes av positiv respons. 18.11 visas Punch Up! Resistance and Glitter- som producerats av Mira Eskelinen, James Lórien MacDonald och Juuso Kekkonen och som först initierades av Mad house Helsinki. Den slutliga delen av programmet utgörs av Eros/sa – Out of touch (Post Theatre Collective) som jag själv regisserat. I performansen utforskar jag skilsmässor där parterna har olika etnisk eller kulturell bakgrund.

3. Vilka är era långsiktiga planer?

Pop-up-evenemangen utgör det första steget på väg mot att bygga upp ett center för kulturell mångfald. Vi undersöker om det är möjligt för oss att ha ett eget hus där vi kan samla vår verksamhet. Skulle det i så fall vara ett alldeles nybyggt hus? Eller vore en etablerad aktör villig att upplåta en av sina scener för vårt bruk? Vi hävdar att mångfalden i Helsingfors inte ännu syns på stadens scener. En tredje möjlighet skulle vara att omstöpa en befintlig byggnad till ett kulturhus som också kunde fungera som ett vardagsrum.

Vi jobbar också på att utveckla ett nationellt nätverk. Det vore viktigt att kulturell mångfald också skulle diskuteras i Kajanaland och i Rovaniemi. Dessutom håller vi på att upprätta ett nordiskt nätverk där vi vill samla konstnärer som arbetar med mångfald och inkludering så att man tillsammans kunde arbeta med strategier: vilka positiva och negativa erfarenheter finns i respektive land? Hur kan man stödja varandra för att tillsammans implementera de positiva erfarenheterna?

Foto: Ingemar Raukola

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.