Stöd för scenkonstnärer under hot

av Mio Lindman

Intresset för att ta emot scenkonstnärer som befinner sig i farozonen i och med kriget i Ukraina är stort i Finland.

Ukrainska scenkonstnärer på flykt från kriget har tagit kontakt med kollegor i Finland för att be om hjälp. Också ryska och belarusiska personer verksamma inom scenkonst har hört av sig.

Tinfo (Teaterinfo Finland) och Finlands teatrar r.f. har inlett ett samarbete med Artists at Risk (AR) för att med gemensamma krafter erbjuda residens i Finland åt utsatta scenkonstnärer från Ukraina, Ryssland och Belarus.

AR behandlar ansökningarna
som kommit in, medan Tinfo matchar dessa ansökningar med teatrar i Finland som vore villiga att för en kortare tid anställa konstnärer i farozonen. De finländska teatrarna kan meddela vilket sorts stöd de kan erbjuda. Det kan handla om att få hjälp med teknik, scenografi, kontorsarbete, kommunikation eller arbetet med publiken.

Tinfo har i samarbete med Artists at Risk haft kontakt med 10 personer från Ryssland, varav en del redan är i Finland. Två scenkonstnärer från Belarus har anlänt till Finland inom ramen för AR:s residensprogram redan innan kriget i Ukraina bröt ut.

Från Ukraina har just nu många teaterkonstnärer sökt sig till de baltiska länderna, där kommunikationen går smidigt, eftersom det där finns teaterverksamhet på ryska.

Tinfo hjälper teatrar som erbjuder residens att ordna med visum och planera resor.

– Avsikten är att hjälpa teaterkonstnärerna att få kontakt med teatrar i Finland. De som flytt krig och förföljelse ska få ta del av teatrarnas vardag. I det kan konkreta arbetsuppgifter ingå, men allt sker med beaktande av den prekära situationen, säger Hype Hyde på Tinfo.

Han betonar att det sedan länge funnits nätverk för samarbete mellan det finländska teaterfältet och skådespelare i S:t Petersburg. Hyde nämner också stiftelsen Cultura, som arbetar med integration av ryskspråkiga personer bland annat genom kulturell verksamhet. Också New Theater Helsinki gör ett viktigt arbete genom att främja mångspråkig och -kulturell scenkonst.

Stort intresse för residens

Artists at Risk har under tio års tid arbetat med konst och mänskliga rättigheter. Syftet är att hjälpa konstnärer som på olika sätt förföljs eller förtrycks. Organisationen, som är icke-kommersiell, grundades av Marita Muukkonen och Ivor Stodolsky. Sedan 2013 har man slipat på en residensmodell som nu tillämpas i 19 olika länder. Det rör sig om residens, kollegialt stöd och att göra konstnärer delaktiga av nätverk. På ett lokalt plan kan det handla om att hitta en lägenhet och att säkerställa en konstnärs uppehälle.

AR förbereder sig på den nya situationen med människor på flykt. Förutom teaterkonstnärer från Ukraina, Ryssland och Belarus har också bland annat teateraktiva från Afghanistan, men också från övriga världen, kunnat ansöka om residensplats. Sedan kriget bröt ut 24 februari har redan 300 ansökningar kommit in från konstnärer i Ukraina. 200 ansökningar gäller oliktänkande konstnärer från Ryssland och Belarus.

AR vill upprätta kontakt mellan konstfältet och konstnärerna, och har därför i samarbete med andra aktörer anställt kuratorer som kan hjälpa till, och nu har också flera kuratorer från Ukraina lejts.

Bostäder behövs

AR har i Finland redan hjälpt till med residens för konstnärer från Ukraina, Belarus och Ryssland. Andrej Kurejtjik, internationellt uppmärksammad både i film- och teatervärlden, samt politisk aktivist i Belarus, är en av dem.

Marita Muukkonen och Ivor Stodolsky nämner också Uladzimir Ushakou, en teaterkonstnär från Belarus som varit verksam i Kiev, som flytt därifrån och sökt sig till Finland, där han redan planerar en Brecht-uppsättning.

En danskonstnär från Ukraina har redan fått residens i samarbete med Dansinfo Finland.

Finländska scenkonstaktörer från olika delar av landet har aktivt tagit kontakt för att erbjuda residensplatser.

AR:s residensmodell förlitar sig på samarbete med lokala aktörer. Utmaningen i Finland nu är dock också att få det praktiska att gå ihop. Att hitta bostäder är exempelvis inte så lätt.

– Vi tar gärna emot förslag och tips om bostäder i Helsingforsregionen, för detta är sådant som behövs i nuläget. säger Muukkonen och Stodolsky.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.