”Ni dricker blod, inte sant?”

av Janne Wass

– Det var en kulturkrock att flytta till östra Helsingfors. De andra invandrarna tittade snett på mig och frågade om jag var snut då jag pratade så konstigt.

– Jag är ingen snut, jag är från Salo!­ svarade jag.

Luyeye ”Viki” Konssi är en av de som intervjuas på HS Forum, den nya samhällstillvända samtalsscenen på metalfestivalen Tuska, som ordnades i Helsingfors i början av juli.

Viki, ursprungligen från Angola, har många namn – mest känd torde han vara som Youtube-personligheten, rapparen och komikern Seksikäs-Suklaa. På Tuska går han under sitt smeknamn och artistnamn Viki, som en av frontmännen i det banbrytande rapmetalbandet Lähiöbotox. Den andra är hans radarpar Hanad Hassan, eller ­Dosdela, med somaliska rötter.

Att Viki blev sångare för något så purfinskt som ett thrash metal-band hittar han själv bakgrunden till i sin ungdom i Egentliga Finland. Från Angola anlände han med sin familj 1999, då han var 9 år, och han växte upp i mottagningscentralen Bjärnå och senare i Salo.­ Från början umgicks han i första hand med finländska barn. Därför blev kulturchocken också stor då han i högstadiet flyttade till invandrartäta ”Itis” i Helsingfors.

Vikis kompisar lyssnade på metal, och han lät sig fördomsfritt dras med på Tuska-festivalen 2018, då raplegenden Ice T uppträdde där med sitt metalband Body Count.

– Det var en nästan religiös upplevelse för mig, och jag sa till Hanad, att vi ska grunda ett metalband.

Steget var ändå stort, säger Viki.

– Invandrare är livrädda för metal­heads. De tror på riktigt att alla som spelar och lyssnar på metal utför satanistiska ritualer och dricker blod på Tuska. Nej, nej, det är helt sant! Min pappa frågade allvarligt av mig: ”inte dricker du väl blod då du spelar metal?”

Viki skämtar mycket, och det är svårt att avgöra vad som är sanning och vad som är överdrift. Humorn, säger han, har varit en överlevnads­strategi, och genom sin karaktär Seksikäs-Suklaa har han kunnat utmana stereotypier och rasism genom att skämta om dem. För Lähiö­botox skriver han mer seriösa låttexter om livet som invandrare i förstaden. Debutalbumet Rikkinäinen Suomi kom 2020, och blev en succé med låtar som ”Soittakaa kytät”, ”Nigi Nigi”, ”Kongo” och ”Puhdasverinen vihaaja”. Uppföljaren Itä-Metal blev svår, Viki tvivlade på sin låtskrivarförmåga och låste­ in sig själv, tills hans bandmedlemmar kontaktade YUP:s frontman och låtskrivare Jarkko Martikainen­, med vars hjälp han lyckades öppna de mentala knutarna.

På Tuska spelar Lähiöbotox inför en tusenhövdad publik, och spelglädjen går inte att ta miste på. Metal­genren är fortfarande påfallande vit, och tillsammans med Lost Societys Samy Elbanna, med egyptiska rötter, går Lähiöbotox i bräschen för ett arbete för en större­ mångfald – och kanske också­ mindre fördomar gentemot metalheadsen själva.

Foto: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.