Halla-ahos ideologi har fått stort genomslag i hela samhället

av Emma Strömberg

I närmare 20 år har Jussi-Halla aho spridit sin främlingsfientliga propaganda i sin blogg och i sociala medier. Nu är hans lärlingar riksdagsledamöter och ministrar. 

 

Forskaren Tuija Saresma har specialiserat sig på hatpropaganda och bland annat analyserat Sannfinländaren Jussi Halla-ahos blogg Scripta. Ny Tid ringde upp henne för att fråga vad som är viktigt att lyfta fram gällande Halla-ahos ideologi och inflytande över samhällsdebatten. 

 

Sprider hotbild

Bloggen Scripta, som Halla-aho började skriva år 2005, har fungerat som en grogrund för den anti-muslimska, invandrarfientliga retorik som präglar Sannfinländarna idag. Halla-aho har dömts för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. I somras valdes han till riksdagens talman, näst efter presidenten den högsta posten i nationen. 

Hur stort inflytande har Halla-ahos ideologi haft på Sannfinländarnas utveckling och för hela samhället? 

– Mycket stor inverkan. Halla-ahos sätt att använda sin blogg och sociala medier har varit väldigt effektivt. Det var genom sin blogg som han blev riktigt stor och fick många anhängare. Det här skedde lite undangömt från mainstream-medierna.- Halla-ahos stora inflytande ser vi inte minst i de sannfinländska ministrarnas mediestrategi. Liksom Halla-aho ger de inte intervjuer, utan kommunicerar istället med sina anhängare direkt på sociala medier. Också partiets nuvarande ordförande och finansminister Riikka Purra undviker att svara journalister och twittrar istället när hon ids. 

Hur målmedvetet har Halla-aho byggt upp och spridit sin ideologi? 

– Man kan förstås inte veta hans inre motivation och avsikter, men det ser väldigt systematiskt ut. När Halla-aho började skriva sin blogg fanns det väldigt få muslimer i Finland och verkligen inte något ”muslimskt hot”. Han har skapat en helt uppdiktad hotbild som han spridit till sina följare. Han har normaliserat islamofobi och infört nya ord som invandrarkritisk, skadlig invandring (”haittamaahanmuutto”) och ”vihervasemmisto” (ung. ”grönvänstern”). Medierna har helt okritiskt svalt många av hans nyord och börjat använda dem som neutrala benämningar. 

Saresma säger att media i rädsla för att demonisera inte i tillräckligt hög utsträckning har ställt Halla-aho till svars för sina uttalanden. 

– Journalister har frågat Halla-aho om han fortfarande står bakom sina skriverier och när han inte har tagit avstånd från dem så har medierna bara släppt saken.

Det skedde dock en vändning under sommaren då medier började gräva i vad exempelvis pseudonymen ”riikka” – bekräftad som Riikka Purra – hade skrivit i bloggen Scriptas gästbok.

– Då började medierna på ett annat sätt ställa sannfinländare till svars för sina uttalanden och fråga varför de säger sådär. 

 Journalister har frågat Halla-aho om han fortfarande står bakom sina skriverier och när han inte har tagit avstånd från dem så har medierna bara släppt saken.

Idén om befolkningsutbyte

Purra är en av de centrala sannfinländska politikerna som fått sin ideologiska fostran via Halla-ahos blogg. 

Man kan se Halla-ahos avtryck i hur dessa politiker använder samma begrepp och formuleringar som han introducerat. Flera sannfinländska riksdagsledamöter har exempelvis spridit idén om befolkningsutbyte, ett nyord som Halla-aho introducerade på sin blogg. Han skrev bland annat så här år 2005: ”Det som händer i Västeuropa handlar inte om att det västerländska samhället kryddas med berikande element [”rikastuttavilla elementillä”] utan helt enkelt om ett befolkningsutbyte. Den europeiska befolkningen ersätts av afrikaner och asiater” (min översättning).

Befolkningsutbyte syftar på en höger-extrem konspirationsteori som går ut på att den vita västerländska befolkningen hotas av utplåning av invandrare. Både Riikka Purra och riksdagsgruppens ordförande Jani- Mäkelä har använt begreppet i offentligheten. Helsingin Sanomat skrev i somras (3.7) att riksdagsledamot Ville Tavio flera gånger talat om befolkningsutbyte i riksdagen.

 

En högergir

Hur ska man förstå Halla-ahos utspel om att vänstern och socialismen är ett hot mot nationen? 

– Det handlar om att konstruera en fiende och skapa motsättningar. Man samlar de egna grupperna kring en gemensam fiende, på samma sätt som med invandrare. Det finns ju ingen motsvarande extremvänster idag, men genom att bygga upp denna hotbild kan man motivera sin egna hårdare politik.

Just det, ”vänstern” framställs som mjuka, blödiga personer som vill dalta med invandrare. Och inte minst i Riikka Purras linjetal på partikongressen i somras talade hon om hur vänstern bara vill omhänderta och göra människor osjälvständiga. 

– Jo hon förde fram bilden av att människor bara får lata sig. Det var intressant hur långt högerut hennes retorik var. Det överraskade mig totalt.

Intressant att du också överraskades, för jag blev också väldigt förvånad när jag hörde talet. Hon lät helt som en ny Thatcher. Syns den här högerideologin inte i Halla-ahos texter?

– Inte egentligen. Halla-aho har inte haft en tydlig ekonomisk linje. Det har mest bara handlat om invandring. Partiet befinner sig i dag väldigt långt från Timo Soinis ”arbetarparti utan socialism”. 

– Det blir intressant att se hur väljarna reagerar när bensinpriserna inte sjunker och nedskärningarna börjar synas i människors vardag. Räcker invandringsfrågan då?

Saresma tar upp frågan om väljarnas rasism: är de flesta av Sannfinländarnas väljare rasister och kommer de att vara nöjda bara Sannfinländarna får driva en hård migrationslinje i regeringen? Eller har en del väljare röstat på Sannfinländarna av andra orsaker och hur kommer de att reagera på regeringens högerpolitik?

Finlands riksdagsvalsforskning 2019 visar dock att det redan skett ett skifte högerut bland Sannfinländarnas väljare under 2010-talet. 

 

Finland i världen

Saresma är orolig över samhällsutvecklingen.

– Som forskare har jag följt med utvecklingen under en längre tid och sett hur systematiskt den främlingsfientliga ideologin spridits och normaliserats. Men jag är också väldigt orolig över hur Finland kommer att bemötas i internationella sammanhang. Jag var inbjuden till en europeisk journalistkonferens i Wien och deltagarna var väldigt skärrade och undrade hur Finland, som de uppfattat som ett välfungerande civiliserat samhälle, har tagit med ett extremhögerparti i regeringen.

– Även om vi i Finland inte benämner partiet så, ses Sannfinländarna utomlands som ett högerextremt parti, eller som ett parti som åtminstone innehåller element från extremhögern.

Lämna en kommentar