Tre frågor till Jorunn Slotte

av Mio Lindman

Tre frågor till Jorunn Slotte som i år vann Tigerns essätävling Sputnik med sin essä ”Illusionen av framsteg”.

1. Vad driver dig som skribent?

Som skribent hittar jag ofta min inspiration i de känslor som ett visst ämne väcker. Under min uppväxt hade jag ofta svårt att uttrycka ilska och andra negativa känslor, och ett sätt att få ut dem var att slänga ut dem på papper. Jag skriver för att jag känner, och i dagens värld är det lätt att känna ilska över en hel del saker.

2. Vilken betydelse har det att vinna en tävling som Sputnik?

Att få sin text hyllad är alltid en stor sak, speciellt om det är i en tidning som Ny Tid. För mig känns det fortfarande ibland nästan overkligt, jag har problem med att se mina texter som tillräckligt bra, och att få veta att en jury valt ut just mig väcker mycket känslor. Förutom det är det uppmuntrande att få uttrycka sin åsikt om vilka problem vi har som samhälle på ett sätt som jag vet att andra kommer att höra.

3. I din essä skriver du om att påverka den globala kapitalismen. Vilket sätt att påverka har unga för tillfället?

Kapitalismen är ett system som vi alla tvingas delta i på ett eller ett annat sätt, och eftersom den är så utspridd betyder det också att det är svårt att åstadkomma en förändring. Detta betyder dock inte att man bara behöver sitta stilla och tiga när man ser orättvisor som orsakats av kapitalismen.

 

Foto: Janne Wass Fr.v: Jonathan Lindroos (hedersomnämnande), Jorunn Slotte (första pris) samt Viggo Wolf (andra pris).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.