Mellan formuleringsglädje och precision

av Peter Nyberg

Somliga människor hänger sig fullt ut åt företeelser som poesi. För omgivningen kan det vara svårt att förstå vad som motiverar en individ att viga sitt liv åt konstformen. Här finns ingen ekonomisk vinning, spridningen är starkt begränsad och böckerna ofta självutgivningar. En av dessa beundransvärda eldsjälar är Nicko Smith. Han föddes i Stockholm men har de senaste åren levt i Vasa. Därifrån driver han sin blogg som i allt väsentligt är en enmanstidskrift. Här finns ett rikt urval av intervjuer med poeter och förläggare, här finns krönikor, reportage, dikter och debattinlägg. Häromsistens frågade Nicko Smith presidentkandidaterna om deras poesikunskaper under rubriken: ”Hade Pekka Haavisto mer koll på finlandssvensk poesi är Alexander Stubb?”. Svaret finns på bloggen. Arbetet för att poesin ska synas är anmärkningsvärt och sammanfattas med typisk sardonisk humor på baksidan av den föreliggande samlingen Dikter i urval: ”Nicko Smith: Blod, svett och poesi”. 

Mellan 2017 och 2023 gav Nicko Smith ut sju böcker vars dikter nu har sorterats och till viss del redigerats om till 105 sidor, fyrkantigt förpackade i något större format än en CD. Flera av böckerna är konceptsamlingar med ett tydligt centrum. Ett par av dessa är ovanliga, till exempel Järnjungfrupoesi från 2022 där Iron Maiden är motivet för poesin; inte enbart som band utan framför allt som idé, tröst och glädje. I Rollatorgnissel under den järnblå solen från 2021 är ett ålderdomshem och att bli gammal i centrum. Människorna där lever sina sista år i främlingskap, till och med inför sin hemmiljö:

 

Jag bor inte här
i ett anonymt
desinfektionsdoftande litet rum
fast jag bott här i tjugo år

 

Från den inledande Hki Rött till fjolårets Brändö i mitt hjärta utvecklas poetens form påtagligt trots att skillnaden i tid bara omfattar sju år. Dikterna i Hki Rött präglas av lätt manisk språkglädje: ”Den jungfrublå technohimlen skriker hem / uppehållstillståndet i rymdslakteriets ögonvrå”. Uttrycket dämpas därefter och preciseras även om formuleringsglädjen i citatet också ryms i den senaste diktboken Brändö i mitt hjärta: ”Spindellycka & svartmyrsdrömmar / kryper närmare”. 

Något som särskiljer Nicko Smiths poesi är också den enorma mängden referenser, inte minst till geografiska platser: ”Gick vilse & hamnade i Jakomäki / stirrade på höghusen / Allting doftade / svartvita Aki Kaurismäki filmer”. Att läsa Dikter i urval innebär därför att resa med poeten till de olika ställena i Vasa och Brändö. Givetvis är Järnjungfrupoesi späckad med referenser till Iron Maiden och den kristet präglade Evighetsnära från 2018 till Bibeln. 

 

Som diktbok betraktad är Dikter i urval en spretig samling där somligt präglas av allt för stor språklig ysterhet medan mycket annat är finkalibrerad och insiktsfull poesi. Lyckligtvis kännetecknas de nyaste böckerna av den senare kategorin, därför blir det intressant att se hur Nicko Smiths poesi utvecklas framgent. 

 

 

Nicko Smith:
Dikter i urval.
Fri Press, 2023.

  

Lämna en kommentar