Redan lyckats smälta högersegern i Sverige? Äh, det spelar knappast någon roll, det finns ingen skillnad mellan blocken. Inget kommer att förändras. Eller?

Arvi Särkelä

Arvi Särkelä

Låt oss ta en titt i spåkulan.

Täby. Sveriges moderataste kommun. 60 000 invånare. Kommunstyrelsens ordförande är kommunalrådet Filippa Reinfeldt, landets färska statsministerfru.

Kommunen har privatiserat och sålt tillgångar på över 1,2 miljarder kronor. Placerat 450 miljoner på börsen. Sparat in på omsorgen av gamla och handikappade. På två år har socialtjänsten sparat 75 miljoner. Nu sänktes skatten med 25 öre. Det skulle ha blivit 33 miljoner mer skatteintäkter utan sänkningen. I stället ska äldreomsorgen banta ner ytterligare 40 miljoner. Det efter att flera äldreboende lagts ner under de senaste åren. 20 personer med redan beviljade platser till seniorhus måste stå i kö, hälften av dem i flera månader. Servicehusen har lagts ner.

Kommunen har sålt både energibolaget och bostadsbolaget, olika fastigheter samt dagis och skolor. Alla daghem förutom ett är privata. 180 barn blev utan förskoleplats i fjol, då de privata förskolorna inte klarade av att samarbeta. Musikskolans terminsavgifter är trippelt högre än rikssnittet. Skolmaten är den dyraste i landet, 1000–1200 kronor per termin. Bara hälften av eleverna äter i skolan. Men det tycker Filippa Reinfeldt är lugnt.

– Det finns väldigt många bra restauranger nere i centrum, säger hon tillGöteborgsposten 22.9.

Täby är en utopi som passar Sveriges borgerliga dagspress som hand i handske. Samtidigt som maken Reinfeldt i teve talar om kvinnor som ”får stryk i hemmet” (nej, Fredrik, det heter faktiskt att bli misshandlad), tävlar tidningarna om intervju med makan för det mest rafflande Täbyreportaget
Framtidens Sverige.

Inte är Hbl heller kritisk, men frågar i alla fall hur långt Reinfeldt är redo att gå: Det finns ingen gräns för hur mycket man kan privatisera, tycker hon (Hbl 28.9).

Svenska Dagbladets reportage skildrar Reinfeldts arbetsrum. Inga familjeporträtt. Bara ett fotografi. En bild på henne och Margaret Thatcher från ett möte i London, då hon och Fredrik båda jobbade för Moderata ungdomsförbundet.

Ska man faktiskt börja sakna Persson?

 

Arvi-Antti Särkelä

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.