Förvånande är …

av Henrika Andersson

Henrika Andersson.

… att kommersen fortsätter som aldrig förr, krimskrams och julpynt, klappar och prylar, pengarnas rasslande spiral snurrar snabbare och snabbare samtidigt som vi vet att detta är ohållbart. Vi vet att kroppen, vår jord inte orkar snurra i samma takt, att lungorna rosslar och naturen skriker medan febern stiger.

Det är förvånande att detta, trots vår vetskap, ändå inte angår oss. För varför skulle just jag stanna? Varför skulle just jag behöva uppoffra mig? När ingen annan gör det… livet som är så kort… Som den berusade höjer vi en skål för ett nyktert liv – vi vet och vi skäms men vi väljer att inte se sanningen i vitögat.

Men om jag viskar riktigt tyst att det gäller faktiskt dig, oss alla. Och sedan vill jag genast tillägga – du behöver inte bli nykterist eller vegan eller flytta till en ekohydda och leva utan el och bil för att bidra till att rädda jorden.

För dess värre är det faktiskt det som det handlar om, att om inte vi (privilegierade som än så länge kan välja) nu saktar på farten, tar vårt förnuft till fånga och avstår ens från något enkelt och smått, så orkar inte jorden. Den kommer att protestera, reagera som varje levande varelse gör som blivit pinad och överhettad allt för länge. Vi vet inte exakt hur, men under de senaste tio åren har vi kanske fått känna några av dess häftiga reaktioner – översvämningar och på andra håll torka, häftiga orkaner och tsunamin.

Finland ligger på sjätte plats bland världens länder när det gäller el-konsumtion. Våra kalla mörka vintrar, pappersindustrin och de geografiska avstånden anses vara de största orsakerna, men också vi kan minska på koldioxidutsläppen. Också vi kan bli bättre på att spara, återanvända och dra ner på vår energiförbrukning.

Det är mycket som förvånar i mänskans beteende. Men det goda är att vi har ett medvetande och att vi faktiskt kan förändra oss och våra vanor om vi vill. Nu vet vi, men vill vi? (För ingen kan påstå att den inte hört talas om den globala uppvärmningen och att mänskan i mycket bidrar till jordens överhettning.)

De säger att det ännu inte är för sent. Men att de tio-tjugo följande åren är avgörande i hur vi väljer att fortsätta.
Alla enskilda insatser för en hållbarare utveckling har betydelse. Ta en titt på din vardag, ditt hem, dina rutiner och fråga dig – vad behöver jag egentligen? Vad är det minsta jag kunde göra (kolla t.ex. klimatlöftet i Hbl).

Nu när julrumban är i full gång och vi med bara finländskt presentpapper kunde vira in jordgloben flera varv, så tänk på att återanvända också papper, snören och julpynt. Vi behöver inte mera prylar! Vi behöver en hållbar utveckling, ren natur och varandra. Ge istället en upplevelse eller en god gärning i julklapp.
– Plantera ett träd i regnskogen, köp en get i ett biståndsland och skänk det i gåva
– Bjud på bio eller varför inte på kabaré?

och här följer smygreklam: den 11.2 , 17.2 och 18.2 ( endast tre förest.) har Kabaré Global urpremiär på Klockriketeatern – inspirerad av just dessa frågor, skriven och uppförd av bl.a. Claes Andersson och undertecknad. Garanterat en annorlunda julklapp!

Henrika Andersson

 

Lämna en kommentar