Foto: Peter Lodenius
Professor Yu, som intervjuas på föregående sida, delar sitt arbetsrum med Risto Koivisto,  utsänd lektor i finska. Koivisto berättar att universitetsvärlden i Kina, liksom resten av samhället, befinner sig i ett brytningsskede.
– Den gamla traditionen var att studenterna förhöll sig till läraren som till en faders- eller modersgestalt. Men nu börjar det bli så att det viktiga inte är att lära sig mycket, utan att få en examen så lätt som möjligt. Studenterna är inte längre så lydiga.

– På våren under det sista studieåret struntar de i undervisningen för att i stället ägna sig åt den mycket hårda och stressande processen att få jobb. Det gäller att till varje pris hitta ett jobb för att kunna mantalsskriva sig i Peking. Konkurrenssamhället är hårt. Studierna är dyra, så för att betala dem måste man få en bra arbetsplats. Och ett litet språk som finska är intressant bara för få arbetsgivare.
Intresset för amerikansk engelska är naturligtvis väldigt mycket större, kineserna är redan så amerikaniserade.
Koivisto verkade i åratal i Ryssland som tolk på olika arbetsplatser och konstaterar att att skillnaderna i mentalitet mellan ryssar och kineser är stora. Medan ryssarna är öppna och spontana och kan bli entusiastiska är kineserna slutna och diskuterar inte sina privata angelägenheter med en utlänning.

Peter Lodenius

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.