George W Bushs långvariga rådgivare Karl Rove, allmänt känd som ”hjärnan bakom Bush”, meddelade i måndags att han avgår. Rove har arbetat med Bush ända sedan dennes guvernörstid i Texas och har ofta betecknats som den skarpaste politiska strategen på den republikanska sidan i amerikansk politik. Han har också setts som mannen bakom Bushs valsegrar med sitt genidrag att knyta

USA:s väckelsekristna till republikanerna, en grupp som är tillräckligt stor för att kunna avgöra ett presidentval, bara man kan locka dem till valurnorna.
Strategen Rove har dock utsatts för kritik sedan 2003, när den pensionerade amerikanske diplomaten Joseph Wilson hävdade att Rove olagligt läckt till medierna att Wilsons fru Valerie Plame var CIA-agent.
Enligt Wilson var läckan avsiktlig och en hämnd för en artikel i New York Times där Bush-administrationens påstående om att Irak försökt köpa uranmalm av Niger avvisades. En utredning av Plameläckan ledde som bekant senare till en dom för mened och hinder för rättvisans utövande mot vicepresident Dick Cheneys stabschef Lewis ”Scooter” Libby.
Förutom det har Rove varit i blåsväder p.g.a. ett uttalande om att ”liberaler bara bjöd på terapi och förståelse för terrorister, istället för rått militärt ingripande” efter  attackerna 11.9.2001 och har dessutom knutits till skandalen kring justitieministernAlberto Gonzales. Skandalen handlar om den politiska utrensning bland åklagare som Gonzales utförde då åtta ”republikanfientliga” federala åklagare avskedades. Rove kallades senare till senatsförhör i frågan, men Bush hindrade vittnesmålet genom att tilldela Rove immunitet p.g.a. sin egenskap av nära rådgivare till presidenten.
Det är i en intervju i Wall Street Journal Rove annonserar sin avgång, som officiellt sker vid månadsskiftet augusti-september.
– Det är dags. Det finns alltid något som håller en kvar men trots att jag skulle vilja stanna så gör jag det här för min familjs skull, säger han.
Den egentliga orsaken tros dock vara påtryckningar från republikaner i kongressen som är oroliga för Bushs och republikanernas rekordlåga popularitet, i dag nere på mellan 30 och 40 procent. Det är speciellt kriget i Irak som tynger republikanerna och då är Rove, som en av de stora strategerna bakom kriget, en belastning. Han har bl.a. varit ordförande för Vita husets Irakgrupp, panelen som grundades åtta månader före invasionen för att utbilda allmänheten om hotet som Saddam Hussein utgjorde.
Ur intervjun i WSJ framgår inte vad Rove tänker göra nu, men bland de mest vågade gissningarna finns musiker. De som vill ha syn för sägen kan söka på MC Rove eller Rapping Rove på Youtube och se Karl Roves musiknummer från The Radio and Television Correspondents Associations årsmiddag.

Anton Schüller

 

Lämna en kommentar