Regnskogen är ett märkligt, invecklat och ytterst känsligt ekosystem. En vandring i tropisk regnskog är en närmast magisk upplevelse: den drypande fukten, prunkande orkidéer, praktfulla fjärilar, solljuset som filtreras genom trädkronorna, ljuden – knirr, knarr, gnissel, knäppanden, filanden från insekter, fåglar, emellanåt ett genomträngande skrik som hämtat ur en skräckfilm.
Svenska företag verkar fortfarande ligga långt före de finländska när det gäller miljömedvetenhet. När Hbl rapporterade om Nestes motgångar med biodieseln (2/11) passade man också på att berätta om en enkät som WWF i Finland sände ut till 28 ledande finländska livsmedelsföretag, där WWF frågade om användningen av palmolja – och ifall företagen kände till varifrån oljan kommer och hur plantagerna sköts. Glassen jag och min sonson nyss slickade i oss medan vi tittade på Tom & Jerry innehåller förmodligen palmolja; så också potatischips, djupfryst fransk potatis som är så bekväm att slänga in i ugnen när man kommer hem från jobbet, och en mängd andra produkter. Åttio procent av världens produktion av palmolja går till livsmedel.
Några dagar efter att min artikel hade publicerats gjorde Vbl en uppföljning och kunde rapportera att SwedWatch och dess finländska systerorganisation FinnWatch – som bevakar nordiska företags verksamhet i tredje världen – har satt igång en undersökning om de kinesiska stenarbetarnas villkor. Enligt samma reportage har beslutsfattarna i Vasa inte diskuterat de etiska aspekterna av att importera kinesisk granit.
Greenpeace-aktionen mot OKQ8 visar att företagen är känsliga för opinionsyttringar. Etik och miljömedvetenhet har blivit konkurrensmedel, åtminstone på pappret. Naturligtvis behöver företagen ständigt bli påminda om sina miljöåtaganden: utan Greenpeace hade väl OKQ8 glatt fortsatt sin lansering av biodiesel med inblandad palmolja.
Lars Sund