I en källarglugg någonstans i Östra Helsingfors utspelas Aurinkoteatteris Call of the Wild – Luonto kutsuu. Bland gamla tidningar och hönsnät står vårt tävlingsinriktade samhälle som måltavla för hätsk pilkastning.
När Aurinkoteatteri tolkar Jack Londons klassiker Skriet från vildmarken (1903) är det två hemlösa missbrukare som genom ett rollspel förmedlar berättelsen om hunden Buck. I guldrushens tidevarv rövas familjehunden Buck bort till Alaska, där han får slita som slädhund åt guldgrävare. I Aurinkoteatteris tappning symboliserar livet som slädhund dagens arbetsmarknad, där svaga och sjuka faller bort och endast de mest tjockhudade individerna i spannet överlever. Normer och moral är minnen blott i jakten efter guldet.
Spannets ledare, hunden Spitz, är ett praktexempel på en god ledare. Han skäller för att hålla flocken i styr och är beredd att döda den som hotar hans position. Hemmahunden Buck lär sig snart spelets regler och genom en tuff kamp eliminerar han konkurrenten Spitz.
Talande är att det är två totalt utslagna medborgare, två missbrukare, som fantiserar sig in i berättelsen om Bucks hårda liv. De representerar individer som inte pallat för trycket och nu är alienerade från arbetsmarknad och samhälle. Skådespelarna Juha Mäkelä och Anna Ranta gestaltar de skamfilade karaktärerna trovärdigt och nyanserat.
Jag gillar den här säregna tolkningen av Londons klassiker, trots att kopplingen till arbetslivet inte alltid är så smidig. Jag har heller aldrig haft en särskilt nära relation till boken, som ju var en klar favorit bland kompisarna i låg- och högstadiet. Vissa rynkar säkerligen på näsan åt parallellen till arbetsliv och utbrändhet.
Regissören Seppo Honkonen har arbetat med enkla men effektfulla grepp. Några hårda slag med ett rep mot en kartong väcker mer obehag än tusen blodstrittande slagsmålsscener på teve.
Scenografin är utmärkt och sunkfaktorn på Höyhentämös scen är hög. Språket är könsordsspäckat, men innefattar en stor portion humor och ömhet. Och föreställningen bjuder till och med på en gnutta interaktivitet – några lyckligt lottade i publiken får en burk öl i handen!


  • Text: Jack London, Atro Kahiluoto ja Seppo Honkonen. Regi: Seppo Honkonen. Ljus, ljud och scenografi: Seppo Honkonen Musik: Tuomas Rounakari. Skådespelare: Juha Mäkelä och Anna Ranta. Spelplats: Höyhentämö, Högbergsgatan 17, Helsingfors. Biljettbokning: Universum.

Isabella Rothberg

 

Lämna en kommentar