Medborgare mot barnarbete

av Gordana Malešević
Amerikanska Walmart är världens största detaljhandelskedja och har den största omsättningen av alla företag i världen. De senaste fyra decennierna har företaget gjort sig känt för att sätta många lokala butiker i konkurs och aktivt motarbeta facklig organisering. Liksom H&M, Marks & Spencer, Debenhams med flera har Walmart även använt leverantörer som använt barnarbetare på bomullsfälten i bland annat Uzbekistan. School of Oriental and African studies i London menar att över två miljoner barn per år har skickats till bomullsfälten, med den uzbekiska regeringens och företagens goda minne. Nu har dock något glädjande hänt. Det amerikanska civila samhället har tröttnat på den enögdhet med vilken politiker och företagsledare styr och ökar aktieägarnas vinst.

Personer från religiösa samfund och socialt ansvarstagande investeringsbolag gick i början av året ihop och bildade Interfaith Center on Corporate Responsability, en koalition med bland annat 300 religiösa samfund, som representerar över 100 miljarder dollar i investeringskapital i USA. De har sedan dess bombarderat företag med telefonsamtal för att dessa skall spåra ursprunget till den bomull som används i deras produkter. Efter endast nio månader gav det aktiva informationsbombandet gett resultat. Den 30 september gick Walmart ut i ett pressmeddelande i vilket man sade att man har kontaktat alla sina underleverantörer och uppmanat dessa att sluta köpa bomull från Uzbekistan.

”Vi har bildat en tidigare aldrig skådad koalition som representerar 90 procent av det amerikanska inköpet av bomull och bomullsbaserade varor, i syfte att få stopp på detta förskräckliga barnarbete”, skrev Rajan Kamalanathan, företagets ansvarige för etiska frågor.

Visst ligger det i Walmarts eget intresse att visa sin avsky för barnarbete, men det ligger även i barnens intresse att de gör det, och i vårt. Och självklart skall det påbörjade arbetet mot barnarbete följas upp – kontinuerligt och under lång tid framöver – så att det inte stannar vid en uttalad intention.

Där politiker har avstått från att visa vägen har medborgarna gjort det. Människor som gick samman blev en kraft som fick världens största företag att lyssna och ändra kurs. Det finns med andra ord en möjlighet och plats för oss alla att vara aktiva i byggandet av det samhälle vi vill leva i.

Gordana Malesevic

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.