Med sång, dans och fräck komik demaskeras vardagliga stereotypier. Revyn Jag är din flickvän nu är en fräsch och befriande upplevelse.

På scenen står tre tredimensionella seriefigurer. Både kroppsspråket och mimiken är stel och överdriven. I Blaue Fraus och Viirus samarbete Jag är din flickvän nu tar skådespelarna Sonja Ahlfors, Marika Parkkomäki och Joanna Wingren på sig statiska skepnader. Men så är också den traditionella kvinnorollen ganska statisk och platt.

Den humoristiska revyn bygger på svenskarna Liv Strömquists och Nina Hemmingssons tecknade serier. Med finns också Hellen Willbergs nykomponerade musik, till texter av bland andra Kristina Lugn och Sonja Åkeson. Föreställningen är ett sammelsurium av musiknummer, sketcher och ensamma repliker.

Texten är frän, fräsch och finurlig. Den bygger på stora portioner svart humor och själv­ironi. Man leker med relationer, stereotypier och tabun. På scenen träffar vi den kåta ensamförsörjarmamman och en uppkäftig syjunta, däribland Joanna Win­grens lesbiska mormor som friskt brukar ord som ”runkmuskel” och klagar på hur jobbigt det är att gulla efter samlaget. Andra kula inslag är ”Historiens mest provocerande pojkvän”-galan, där Albert Einstein kniper första plats.

I revyn är ingenting heligt och ingen går säker. Man skojar om depression, självmord och ätstörningar, men poängen är att humorn inte är enkelspårig. I Anders Larssons regi växlar tonläget av och an. Det roliga är fruktansvärt sorgligt på samma gång.

Tvetydigheten illustreras också i scenografin. I förgrunden finns en gullig liten trädgård, pyttesmå stolar och ett litet bord. Men i bakgrunden tornar en mörk och kuslig skog upp sig. Och så är det ju ofta. Det där som gömmer sig bakom normer och etablerade föreställningar kan kännas lite skrämmande.

Skådespelarprestationerna är fina. Alla hittar sitt trumfkort, också Henrik Heselius som får göra de töntiga killrollerna. Bäst är ändå Joanna Wingren som står för kvällens knäppaste och ettrigaste karaktärer.

Jag är din flickvän nu är en underhållande och tankeväckande föreställning som gör feminism folkligt. Revyn medför också någon form av katharsiseffekt. Det känns skönt att skratta åt alla idiotiska missuppfattningar men också skönt att skratta åt sig själv.

Jag är din flickvän nu. Regi: Anders Larsson. Musik: Hellen Willberg. Scenografi: Maria Antman. Mask: Tuija Luukkainen. På scenen: Sonja Ahlfors, Marika Parkkomäki, Joanna Wingren, Henrik Heselius och Sara Puljula. Premiär 25.10. på Viirus nya scen på Gasverksgatan 1 i Helsingfors.

Isabella Rothberg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.