Det är en farsartad komedi i småborgerlighetens örnnäste, som Lilla Teatern bjuder på i föreställningen Hemmafesten. Vi befinner oss hemma hos paret Jonte och Ann-Louise i deras mysiga Ikeahem där Janssons frestelsen gräddas i ugnen och portvinet är upphällt i glasen. Pekka Strang och Cecilia Paul gestaltar energiskt den sockersöta bimboduon som konsekvent vägrar tilltala varandra vid förnamn utan istället använder det vämjeliga smeknamnet ”kulun”. Intressant blir det när det mindre muntra paret Christoffer och Patricia, spelade av Marc Svanström och Jonna Järnefelt, kommer på middagsbesök. En rad missförstånd och feltolkningar leder nämligen till att värdparet får för sig att Järnefelts Grankullaböna Patricia är utländsk och kommer från det krigshärjade Kulukštan, som ligger ”nånstans i Kaukasus”. Plötsligt ska söndriga kaffekokare, gamla kanintröjor och gökur prackas på arma Patricia och hennes lidande folk.

Hemmafesten är en lättsam komedi som också innehåller några kryddmått allvarliga ingredienser. Mellan raderna kan man läsa en kritik av västvärldens biståndspolitik och av konsumtionssamhället där välgörenhet främst handlar om att stilla sitt dåliga samvete så att man sedan kan känna sig som en bättre människa. För att skänka bort en snökula med Eiffeltornet i miniatyr kan faktiskt vara en enorm uppoffring …

Men aningen anonym känns Hemmafesten med sin trygga humor och Strangs och Pauls karaktärer är tröttsamt platta. Så råkade jag i somras se Skärgårdsteaterns Fylla sex som dessutom bär på flera likheter med Lilla Teaterns komedi. Också där hamnade de småborgerliga fånigheterna under lupp, och i jämförelse med den känns Hemmafesten ganska tam. Fylla sex hade nämligen litet vassare humor, litet mera mitt-i-prick-känsla. Och synd nog har Cecilia Paul, som faktiskt också medverkade i Skärgårdsteaterns föreställning, en nästan identisk rollfigur i båda pjäser.

Men Hemmafesten är ändå ett snyggt och bearbetat paket, och när Järnefelt demonstrerar kulukštansk folkdans viker jag mig dubbel av skratt.


Lilla Teatern: Hemmafesten. Text: Gilles Dyrek. Översättning: Gunilla Hemming. Regi: Arn-Henrik Blomqvist. Scenografi och dräkter: Kaisa Rasila. Ljus: Jan-Erik Philström. Ljud: Janne Brelih. I rollerna: Jonna Järnefelt, Cecilia Paul, Pekka Strang, Marc Svahnström.

Isabella Rothberg

Lämna en kommentar