Vänsterunga vill bryta invandrarmyten

av Janne Wass

Enligt 59 procent av finländarna borde vi inte ta in flera invandrare. 36 procent anser att vi borde göra det, åtminstone om man får tro resultaten av Finska gallups senaste åsiktskartläggning. På torsdagen den 18 mars skrev tidningen Metro i sin ”ledare” att de 36 procent som vill ha mer invandrare nu måste börja göra något, och inte bara sitta och känna sig överlägsna om man vill att Finland också i framtiden ska vara öppet för folk från andra länder. Det verkar nu också som om de invandringsliberala krafterna i samhället skulle börja vädra vårluft. På onsdagen den 17:e startade Vänsterunga sin kampanj ”Kritisk diskussion om invandring”, och samma veckas fredag samlades runt 300 personer i Helsingfors centrum för att demonstrera mot utvisningen av de redan berömda ”farmödrarna”.

Vänsterungas ordförande Dan Koivulaakso säger att syftet med kampanjen i det långa loppet är att få till stånd bättre rättigheter för invandrare. Det här ska göras genom att man nu börjar diskutera saker med deras rätta namn.

– För tillfället talar man om invandring som om det skulle vara en helt separat fråga som inte är kopplad till resten av samhället. Vi vill bryta den trenden och på samma gång föra in vårt vänsterperspektiv.

I praktiken går Vänsterungas kampanj ut på att man för fram analytiska texter av sakkunniga och experter och det ska genomföras en medieanalys utgående från det läge som debatten nu har fastnat i. För tillfället menar Koivulaakso att debatten sitter fast i en polarisering. Man har de extremnationalistiska elementen å ena sidan, och å andra sidan uppfattningen om liberalerna som vill släpa in invandrare till varje pris

Dessutom ordnar Vänsterunga utbildningar i hur man ska handskas med invandrare, bland annat om hur man kan gå till väga om man vill gömma asylsökande. Det sistnämnda skapade en liten mediedebatt där Vänsterunga bland annat anklagades för uppmaning till brott.

– Nå det där är nu en tolkningsfråga. Vi uppmanar ingen, men vi ger information om hur det kan skötas om någon vill gömma invandrare. Vad jag vet har aldrig någon fällts i Finland för ett sådant brott och jag är inte ens säker på att det finns en brottsbeskrivning för att gömma invandrare.

Vänsterunga vill också ändra på den rådande uppfattningen om att den nuvarande regeringen med Astrid Thors i spetsen på något sätt skulle vara liberal angående invandringsfrågan. Koivulaakso påminner bland annat om fallet med de två far – och mormödrarna som utvisas och om att man har gjort otaliga inskränkningar på det ursprungliga förslaget till invandringslag.

Problemet med en kampanj av den här typen är att den främst når de redan frälsta. Koivulaakso medger att åtminstone kurserna säkert mest frekventeras av Vänsterungas medlemmar, men han litar ändå på att kampanjen får bred synlighet.

– Framför allt hoppas jag att den myten om invandrare som det så kallade invandrarkritiska gänget odlar ska få ett alternativ.

Janne Wass
Foto: Jens Finnäs

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.