Lillan firar mellan byggnadsställningar

av Janne Wass

I måndags ägde ett lite annorlunda vernissage rum på Georgsgatan i Helsingfors, närmare bestämt utanför Lilla Teatern. Lilla Teaterns personal med teaterchefen Pekka Strang i spetsen stod och hällde upp iste i glas på små bord under byggnadsställningar vid vägkanten. Där öppnades nämligen en ny utställning med gatukonst för att fira Lillans 70-årsjubileum. Tavlorna föreställer inflytelserika personer i teaterns historia och är målade av elever vid Helsingfors Bildkonstakademi, som råkar ha 85-årsjubileum.

Medan Pekka Strang, Birgitta Ulfsson, Lasse Pöysti, Asko Sarkola och konstnärer, journalister och övriga åskådare ömsom beundrar tavlorna, ömsom väjer för taxibilar som kör genom ”galleriet” och ömsom ställer upp för porträtt, springer byggnadsarbetarna som bygger ett nytt hotell ovanför teatern förbi och hela vernissaget dränks i ljudet från lufttrycksborrar mot betong och byggnadshissar som tjuter och skramlar.

Det har den senaste tiden varit pop att göra insynsskydden till byggarbetsplatser till konstverk. Se till exempel staketet runt Musikhuset eller den labyrint som prydde området mellan de båda Studenthusen i Helsingfors förra året. Lilla Teatern tar nog priset med dessa tavlor, som lika väl kunde hänga på ett galleri någonstans.

Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.