Ord som både förför och förgör bjuds det på när Ryhmäteatteri sätter upp Edmond Rostands Cyrano de Bergerac på Sveaborg.

Innanför fästningen Gott samvetes väggar breder en enkel men funktionell 1600-talsmiljö ut sig. Förstås är det allt som oftast torget som utgör skådeplatsen med dess bagerier, charkuterier och teaterestrad. Men inte bara scenografin är klassisk, regissör Pertti Sveholm följer troget händelseförloppet i Rostands verspjäs från 1897.
Kraftfullt gestaltar Carl-Kristian Rundman dramatikern och soldaten Cyrano de Bergerac, mannen med den vassaste pennan, den skarpaste hjärnan, det varmaste hjärtat men också den största näsan. På grund av skammen för sin överdimensionerade kran vågar Cyrano inte skrida till verket när det gäller den stora kärleken, den undersköna Roxane (Armi Toivanen). I stället hjälper han ynglingen Christian de Neuville (Lauri Tilkanen) komponera glödande kärleksbrev med följden att den sköna men enfaldiga pojken vinner Roxanes gunst.

Rundman fullkomligt äger scenen med sin Cyrano. Han gör en noggrann, energisk och ofta humoristisk tolkning. Galant manövrerar han Rostands rimmade vers och lyckas hitta rytm och dynamik i den snillrika texten. Överlag förtjänar hela ensemblen en eloge för den livfulla texttolkningen, det finns en konstant rörelse i satserna.

Föreställningen rymmer emellertid få överraskningar och stundvis känns den förutsägbar. Också visuellt är man traditionsenlig. Det blir spetsar, sammet, guldbrokader, plymklädda hattar och korkskruvslockar. Och det fajtas inte enbart med orden, man tar ofta till både svärd och kanoner. Men trots många actionspäckade scener är den tre timmar långa föreställningen tidvis en smula tradig.

Bland all rök och ilande kanonskott lämnas lyckligtvis plats för det som utgör kärnan i pjäsen, nämligen den olyckliga kärleken. För Cyrano är den sanna goda människan som inte kräver genklang för sin affektion och som förstås slutligen förgörs av den kalla värld han lever i. Så vist är orden också målade ovanför teaterscenen, Théatre d’amour.

Ryhmäteatteri: Cyrano de Bergerac. Regi: Pertti Sveholm. Text: Edmond Rostand. Översättning: Pekka Lintu. Scenografi: Markus Tsokkinen. Kostym: Riitta Anttonen-Palo. Ljus: Tomi Tirranen.
Ljud: Jussi Kärkkäinen.

Isabella Rothberg

Lämna en kommentar