Ny Tids dikttävling förbryllade många

av Fredrik Sonck

Vem skrev dikten här intill? Det skulle besökarna vid Ny Tids monter på bokmässan gissa. Dikten är ett opublicerat ungdomsverk av en etablerad finlandssvensk poet, 19 år gammal då dikten skrevs.

Att nattens barn

Att nattens barn är långa
och deras skuggor gula
när de går längs med gräsplanerna.

Att det krasar under deras fötter
då längtans kristaller krossas.

Att de går som tunnelbanetåg i
mörkret förbi varandra och
krossas om de möts.

Att det blåser på deras ögon,
vidöppna, nakna, oseende.

Att månen.
Att inte springa.
Att också de har minnen.

Vem skrev dikten här intill? Det skulle besökarna vid Ny Tids monter på bokmässan gissa.

Dikten är ett opublicerat ungdomsverk av en etablerad finlandssvensk poet, 19 år gammal då dikten skrevs. Det var den enda ledtråd deltagarna fick. Många fäste sig vid ordet ”tunnelbanetåg” som eventuellt kunde säga något om författarens ålder och härkomst. Flera litterärt bevandrade deltagare tyckte sig dessutom se en tydlig påverkan av Gunnar Björling. Men ingen gissade rätt, trots att många inte spekulerade helt tokigt. Vid åtminstone ett tillfälle nämndes rätt namn, men det återfanns aldrig på någon tävlingsblankett.

Det överlägset vanligaste förslaget var inte helt överraskande Claes Andersson (en tredjedel av svaren). Bland tipsen fanns också storheter som Johan Ludvig Runeberg, Tove Jansson och Edith Södergran. Ny Tids redaktion ser sig därför föranledd att meddela att vi inte sitter och pantar på opublicerade ungdomsverk av dessa ikoner. Tyvärr. Det vore förvisso såväl en ekonomisk som en journalistisk triumf att kunna presentera ett opublicerat ungdomsverk av Edith Södergran.

Vi kan också meddela att Christiano Ronaldo, Sibelius och ”Min pappa” är felaktiga svar.

Det som ingen svarade var Henrika Ringbom vilket hade varit rätt och gett vinnaren en prenumeration på Ny Tid och en T-skjorta.

– Jag var 19 år och hade just börjat studera. Det var i början av åttio-talet och det finns nog något futuristiskt i ”Att nattens barn” … Nog hade jag läst Gunnar Björling, som min pappa beundrade mycket, men annars var det Henry Parland som influerade mig mest på den tiden, berättar Ringbom.

Trots att ingen avslöjade poetens identitet har Ny Tid bland de 97 felaktiga svaren lottat ut en prenumeration till Julia Tidigs. I högen med Claes Anderssonsvar gynnade ödet Karoline Berg som får en T-skjorta. Grattis, säger vi på Ny Tid.

Fredrik Sonck

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.