Foto: Thomas Silén

Sex unga kvinnor grundade en egen teatergrupp för att själva kunna bestämma över hurdan teater de skapar.

Året var 2009 och elever från Västra Nylands Folkhögskola var på klassresa till S:t Petersburg. Under resans lopp bestämde sig sex stycken ambitiösa elever från teaterlinjen för att grunda en egen teatergrupp.

– Men det är mest en legend, berättar Minerva Peijari, en av medlemmarna i Teater Hekate.

– Redan tidigare hade vi talat om att grunda vår egen teatergrupp.

De andra medlemmarna i gruppen är My Ström, Elin Smedlund, Hanna Nordenswan, Frida Wickholm och Alva Ek. De träffades på utbildningen i Karis och efter två år på VNF visste de att de fungerade och arbetade bra ihop. Det var en styrka som de ville ta vara på, vilket ledde till att de grundade Teater Hekate.

Alla gruppmedlemmar studerar eller håller på heltid på med något annat. Teatern är en grej vid sidan om, men den upptar mycket tid, energi och pengar. Gruppen står själv för alla kostnader, vilket inte är någon liten summa i en studerandebudget.

– Vi hoppas på att i framtiden kunna få intäkter av föreställningarna, men personligen lägger jag hellre ner pengar på en replokal än på ett par nya skor, säger Nordenswan.

– Det känns spännande att ingen annan kan bestämma över oss, även om det betyder att vi själva måste ta ansvaret för allting, säger Ström.

Det kostar att driva en självständig teater, men medlemmarna i Hekate är beredda att betala för det. Målet med Teater Hekate är inte att bli kända, komma in till Teaterhögskolan eller arbeta som skådespelare resten av livet. Istället vill gruppen skapa sina egna möjligheter.

– Ibland tänker jag att får man egentligen göra såhär? undrar Nordenswan. Det är ju bara vi. Men vi försöker inte påstå att vi är bättre än någon annan, utan vi vill lära oss, utvecklas och bli bättre.

– Vem som helst kan starta ett kompisband och att starta en egen teatergrupp är egentligen inte speciellare än så, säger Peijari.

Vaginamonologerna

I februari 2011 hade Teater Hekate sin första föreställning. Peijari hade tidigare varit med om att uruppföra Vaginamonologerna på svenska i Finland. Hon kände att Eve Enslers prisbelönta pjäs om kvinnor var något som skulle passa också för Hekate. Vaginamonologernas syfte är att upplysa kvinnor överallt i världen och dessutom är manuskriptet gratis medan intäkterna för föreställningen går till välgörenhet.

– Då vi satte ihop pjäsen var vi utspridda runtom i världen och därför var en pjäs i form av monologer ett bra val, säger Ström. Vi bar alla ansvaret för vår egen monolog och sedan träffades vi helgen innan för att repa tillsammans.

På alla hjärtans dag framförde Teater Hekate Vaginamonologerna inför en fullsatt Kokoteatteri i Helsingfors och fick ett gott mottagande.

– Det var en bra start och efter det har det känts som om allting är möjligt, säger Nordenswan.

Gruppen kommer att fortsätta med Vaginamonologerna i höst. De har blivit inbjudna av Ålands fredsinstitut för att spela för åländska ungdomar.

Egen produktion

För tillfället arbetar gruppen med en pjäs som de själva skrivit, som går under namnet Innan jag kom hit. I och med att gruppmedlemmarna inte fysiskt befann sig på samma ort under våren uppkom pjäsen genom så kallad speedwriting på internet. Varje medlem hade en halv timme på sig att skriva scener bestående av vissa på förhand bestämda komponenter, som till slut sattes ihop till en helhet. Det blev en pjäs om längtan, galenskap, strävan och kvinnoöden genom generationer.

Innan jag kom hit är en abstrakt pjäs som handlar om en kvinna och hennes galenskap, men hon kan egentligen symbolisera alla kvinnor, säger Wickholm.

Ett fenomen som är ständigt närvarande pjäsen igenom är havet. Till en början planerade gruppen att spela på en riktig strand, men av praktiska skäl kommer pjäsen ändå att spelas inomhus.

– Då vi inte fysiskt kan spela på en strand måste vi bygga in havet i scenerna, vilket kommer att bli en ny och spännande dimension, säger Ström.

I början av augusti ska pjäsen testspelas inför en utvald publik för att man skall få respons på pjäsen och ifall allt går väl hoppas gruppen kunna ha en riktig premiär i september.

Lika men olika

Ström är från Malmö, medan resten av gruppen kommer från olika delar av Finland.

–Då vi kommer från så olika bakgrunder har vi olika utgångspunkter och styrkor, säger Peijari. Till exempel har Elin hållit på med dans, medan Frida sjunger. My har långa studier inom teater, Alva är bra på visuell konst och Hanna och jag har erfarenheter av administration.

– I och med att vi har olika styrkor faller sig arbetsfördelningen väldigt naturlig, säger Ström. Samtidigt kan vi lära oss av varandra.

– Fastän vi kan ha olika synpunkter på teater, så har vi alla en liknande syn på vad teaterns roll i samhället är, säger Wickholm.

– Vi tycker det är viktigt att göra teater som inte bara är underhållning, utan har en roll i människors liv, fortsätter Ström. Vi vill dela med oss till publiken och skapa en gemensam upplevelse.

– Visst är underhållningen en del av teaterns roll, tillägger Nordenswan.

– Men vi vill göra teater som behövs och som betyder något för oss och för vår publik. Vi vill beröra.

– Då vi arbetat med varandras texter har det varit roligt att märka hur lika vi tänker fastän vi är väldigt olika slags personer, säger Ström.

Men är de egentligen så olika? Det handlar ändå om sex stycken teaterintresserade unga kvinnor i ungefär samma ålder och livssituation, vars projekt hittills långt handlat om hur det är att vara kvinna.

– Kanske kommer vi att skriva pjäser om barn och middagar då vi kommer upp i den åldern, skrattar Peijari.

Två produktioner per år är inte dåligt för en fri teatergrupp. Dessutom ska de i höst inleda ett samarbete med regissörstuderande Fabian Nyberg. Teater Hekate har lyckats komma relativt långt på en kort tid, men kan en självständig teatergrupp ha en framtid i Finland?

– Vi planerar inför framtiden, har idéer för ett år framåt och hoppas kunna hålla på länge, säger Norden-
swan och resten av gruppen håller med. Drömmen är att kunna ha ett eget repetitions- och spelutrymme.

Fanny Fröman

1 kommentar

Artikel i Nytid samt ny producent. | Teater Hekate 18 augusti, 2011 - 19:51

[…] https://www.nytid.fi/2011/08/teater-hekate-skapar-sina-egna-mojligheter/ Advertisement GA_googleAddAttr("AdOpt", "1"); GA_googleAddAttr("Origin", "other"); GA_googleAddAttr("theme_bg", "ffffff"); GA_googleAddAttr("theme_border", "bbbbbb"); GA_googleAddAttr("theme_text", "333333"); GA_googleAddAttr("theme_link", "1c9bdc"); GA_googleAddAttr("theme_url", "1c9bdc"); GA_googleAddAttr("LangId", "68"); GA_googleAddAttr("Tag", "news"); GA_googleFillSlot("LD_ROS_300-WEB"); Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.