Bertel Stenius är död

av Peter Lodenius

Bertel Stenius var den den borne journalisten. Han började med klasstidningen på fyran i Lärkan på 40-talet och arbetade med medlemsbladet för patienter med trigeminusneuralgi ännu kring millennieskiftet. Men den viktigaste insatsen gjorde han på 50- och 60-talet som redaktionssekreterare och reporter på Ny Tid – det finns fortfarande de som minns hans reportage från någon av den tidens stora strejker. Christina Nordgren-Siivonen, som var hans kollega under en del av den tiden minns honom som otroligt beläst och språkkunnig.

– Han var en unik personlighet, sådana växer inte på träd.

Efter tiden på Ny Tid verkade han länge som översättare på FFC, framför allt för Löntagaren.

I början av 90-talet fick han diagnosen MS, multipel skleros. Han grundade sedan och ledde en förening för patienter med trigeminusneuralgi, en MS-relaterad sjukdom, och såg förstås till att den hade sitt eget informationsblad.

Peter Lodenius

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.