Janne Wass gör comeback

av Fredrik Sonck

Ny Tid-skutan har fått en nygammal besättningsmedlem. Fram till hösten skall Janne Wass vikariera vårdlediga Marcus Floman som redaktionssekreterare.

Janne är bekant med redaktionen sedan tidigare. För ett drygt år sedan avslutade han sin civiltjänst på Ny Tid och som medarbetare har han med jämna och täta mellanrum medverkat med artiklar av olika slag, allt från intervjuer till recensioner.

– Det känns kul att vara tillbaka på en tidning där man får skriva intressanta och meningsfulla artiklar som man dessutom har tid att arbeta med.

Journalistik började Janne studera vid Soc&kom redan 2002, men någon examen har det ännu inte blivit. Kanske för att det inte har rått någon brist på arbete. För några år sedan var Janne chefredaktör för Studentbladet och numera är hans trygga stämma världskänd i hela Svenskfinland. Sedan 2007 har han nämligen också fungerat som nyhetsuppläsare på Radio Vega, där han den närmaste framtiden kommer att höras bara sporadiskt nu då han headhuntats till Ny Tid.

Musik och teater

För Janne är journalistiken både ett yrke och en hobby. Helt ideellt driver han bloggen ZXC Music (http://zxcmusik.com), det enda mediet i Svenskfinland som enbart koncentrerar sig på bevakning av rockmusik.

– Det finns så mycket bra och intressant musik som görs av finlandssvenska artister som får för lite uppmärksamhet i finlandssvensk media. Jag skulle gärna se att man inom Svenska Yle skulle satsa mera på mindre känd finlandssvensk musik, framför allt på pop- och rockmusik.

Förutom Svenska Yle är det bara Hufvudstadsbladet som håller sig med regelrätta musikredaktörer så i förhållande hur stort musikintresset är i Svenskfinland är området underbevakat. Med andra ord kan det bli något fler musikrelaterade artiklar i Ny Tid framledes.

De många järnen i Jannes eld smids för övrigt också till annat än journalistik. I april har revyn Ö-råddet gjort stor publiksuccé på Bruksteatern i Folkets hus i Dalsbruk. Föreställningen är nu slutspelad men hann ses av hela 1 158 personer.

– Det var en ganska klassisk lokalrevy med nästan trettio personer på scenen och mycket sång och dans.

Ramhistorien handlade om ett virtuellt Kimitoön på drift i cyberrymden. Teaterns medlemmar har stått för många idéer men Janne var – tillsammans med brodern Niklas Wass – huvudarkitekten bakom manuset.

– Det som tilltalar mig i revyfomen är att man på ett lättsamt sätt kan kombinera humor och samhällskritik. Och så älskar jag att skriva sångtexter.

Fredrik Sonck

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.