Den röda historien i Folket i Bild

av Fredrik Sonck

Rikssvenska Folket i bild/Kulturfront uppmärksammar i sitt senaste nummer (4/2012) det finska inbördeskriget. Kriget är annars inte är speciellt omtalat i Sverige men har fått aktualitet genom en utställning som uppstått genom ett samarbete mellan Arbejdermuseet i Köpenhamn, Norsk Industriarbeidermuseum i Rjukan, Työväenmuseo i Tammerfors och Dalarnas museum i Falun.

Intendenten för det sistnämnda museet, Anne Seppänen, säger att utställningens syfte i Sverige just är att lyfta fram ett ganska okänt kapitel i grannlandets historia. Och de finländska besökarna ska få ”en mer mångfacetterad bild än den ensidigt vita ’segrarversionen’ som länge var den gängse i det finska samhället”.

Fib:s artiklar utgår också från det röda perspektivet och hur den röda historieskrivningen förtigits eller helt enkelt inte författats.

– Först på 1990-talet kom forskningen igång på allvar, man kan tala om en våg som har fortsatt och inte verkar avta, säger Aapo Roselius vid Helsingfors Universitet i en intervju.

I en kort text om den vita terrorn, illustrerad med en bild av en avrättning ur Varkaus museums arkiv, skriver Arne Andersson om sina intryck av utställningen på Dalarnas museum: ”En bild, två unga män stående framför en vedtrave, den ene har tagit av sig sin rock och lagt den framför sig på marken, som om han vill undvika att den skall bli skadad, smutsig, av skotten som snart kommer att träffa hans kropp, avsluta hans liv … Arbetarna står väntande, en avrättning, en vardagshändelse”.

I en annan artikel har Kjersti Bosdotter uppmärksammat de minnesmärken som uppförts på många håll i Finland. De flesta kom till efter andra världskriget då det blev okej att öppet minnas de röda som stupade under inbördeskriget. Tidigare hade stridigheterna kring vissa röda minnemärken varit håra och en del utsattes till och med för vandalism. Bosdotter uppmärksammar bland annat den minnessten som uppfördes så sent som den 1 maj 1968 i Valkeakoski, exakt femtio år efter att ett kvinnokompani avrättats ute i skogen:

”Under inbördeskrigets sista vecka blev de 36 kvinnorna i åldrarna 15-23, tillfångatagna av den tyska trupp som hade landstigit i Hangö. Tyskarna överlämnade kvinnorna till de vita som förde ut dem i skogen där de först fick gräva sina egna gravar innan samtliga avrättades” skriver Bosdotter.

Folket i bild/Kulturfront publiceras även på http://fib.se där man kan läsa gamla nummer i sin helhet och där också numret om det finska inbördeskriget kommer att publiceras i sinom tid.

Fredrik Sonck

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.