I Ny Tid nr 12/2012 presenteras ålänningen Atos Wirtanen och den nyutkomna Atos – en vänbok med en text av Gustaf Widén. I den intressanta publikationen nämns inte om Atos Wirtanen vid sina besök i Sverige under det politiskt instabila 1940-talet skulle ha träffat högermannen och Svd:s korrespondent i bland annat Berlin Arvid Fredborg. Som känt avslöjar Fredborg naziregimens grymheter för en större publik i sin bok Bakom stålvallen från 1943, som såldes mest av alla böcker i Sverige det året.

Vet någon av dem som medverkade i vänboken eller någon läsare om Atos Wirtanen, som i sin journalistik ständigt tog judarna och judendomen i försvar, hade haft kontakt med Fredborg? Vid världsbildsseminariet år 1943 i vårt medborgarinstitut medverkade Fredborg som gästföreläsare under rubriken Grannen i öster.

Bo Lundell

Kyrkslätt

Lämna en kommentar