I det senaste numret av Ny Tid (nr 44) skriver Janne Wass om ett samtal om konst, kultur, tillgänglighet, som undertecknade och författaren Jolin Slotte förde i samband med Helsingfors Bokmässa (25.10.2012). Vi är glada över att Ny Tid valde att uppmärksamma detta samtal, men upplever att vi blev felciterade samt att artikeln ger en lite missvisande bild av den verksamhet som våra respektive organisationer, servicen Kultur för alla och LL-Center, företräder.

Till skillnad från ingressens påstående om att vi ”arbetar för möjligheten att välja bort konst” arbetar såväl Kultur för alla och LL-center tvärtom aktivt för att främja allas rätt till att ta del av konst och kultur – i LL-Centers fall, specifikt litteratur. Rätten till kultur i en bredare bemärkelse är en mänsklig rättighet som är stadgad i vår grundlag, frågan är bara hur denna rätt tryggas i praktiken och det är det vi jobbar för. I vårt samtal argumenterade vi även för att det inte räcker med att alla garanteras någon form av konstupplevelse − det är viktigt att alla har en möjlighet att ta del av konst och kultur som är välgjord, som är konstnärligt och intellektuellt stimulerande och utmanande. Vi har alla rätt att bli tagna på allvar som publik.

 

Rita Paqvalén
projektledare för Kultur för alla

Solveig Arle
planerare för LL-center

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.