Putins återkomst en katastrof

av Fredrik Sonck
Fredrik Sonck

Fredrik Sonck

Sedan Vladimir Putin gjorde comeback som president i maj förra året har människorättsläget i Ryssland försämrats avsevärt, så här dåligt har det inte varit sedan Sovjetunionens kollaps. Det menar människorättsorganisationen Human Rights Watch som i slutet av april gav ut rapporten Laws of Attrition: Crackdown on Russia’s Civil Society after Putin’s Return to the Presidency.

Enligt organisationen har myndigheterna det senaste året infört en uppsjö restriktiva lagar, och startat en nationell kampanj med syfte att göra ingående inspektioner av icke-statliga organisationer. Politiska aktivister har å sin sida trakasserats, hotats och i vissa fall fängslats i högre grad än tidigare, och regimkritiker framställs ofta som fiender med lömsk agenda.

Hugh Williamson ansvarar för Human Rights Watchs verksamhet i Europa och Centralasien och säger i ett pressmeddelande om rapporten att situationen saknar motstycke i omfattning och skala.

– Regeringens tillslag skadar det ryska samhället och Rysslands internationella anseende.

 

Fredrik Sonck


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.