Stubb och Haglund lever i sin egen värld

av Ny Tid

Alexander Stubb och Carl Haglund har under månaden klart visat var de står i fråga om möjligheten  till avdragsgilla fackföreningsavgifter i framtiden. Vår statsminister hävdar att liknande tankesätt hör till det förgångna.

Varje finländare som arbetar för sitt levebröd borde ta sig en funderare över dylika tongångar och om man i framtiden vill understöda dem. Hör till exempel också möjligheten att bli långtidsarbetslös eller råka i fattigdom till det förgångna? Så är ingalunda fallet, utan som partiledare för partier som står på arbetsgivarnas och de högavlönades sida lever man snarare i ett schlaraffenland där allting ordnar sig till det bästa och fyrk alltid kommer att finnas. Man kan knäppa selfies av sig själv i talarstolen istället, eller stå och vrida händerna när man tvingas ställa utsatta samhällsgrupper mot varandra. Nåde den finansminister som gör annat än att leka följa John.

Den franske nationalekonomen Thomas Piketty har i sin forskning visat på att den ekonomiska ojämlikheten i det västerländska samhället redan ligger på nivåer som motsvarar dem under ”La Belle Époque”, tiden strax innan det första världskriget, då den arbetande befolkningen organiserade sig på alla möjliga sätt för att få drägligare livsvillkor medan den kapitalstarka ägande klassen stretade emot genom hela mellankrigstiden. Nu står vi snart där igen, vänstern kläms till mellan en kapitalstark överklass som predikar individens frihet och populistiska rörelser som vill skylla de onda tiderna på människor som råkar ha annorlunda hudfärg eller religion. Vi socialdemokrater vill – måhända är det naivt – tro att mänskligheten äger förmåga att lära sig av historien, att människan kan tänka på något annat än på sig själv och sina närmaste. Bara på det sättet går det att skapa ett människovärdigare samhälle.

 

Elisabeth Kronqvist

Vasa Svenska Socialdemokrater
Österbottens Svenska Socialdemokratiska Krets


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.