Tre frågor

av Janne Wass

till Birgitta Gran, ordförande för Vänsterförbundets svenska landsstyrelse.

1. Vilken är den viktigaste frågan för riksdagsvalet i april?

– Egentligen kan man väl säga att det är omfördelning, en jämnare fördelning i samhället. I Vänsterförbundets valteman talar man om att återuppbygga välfärdssamhället – dels rent konkret, genom att bygga upp strukturer som håller på att förfalla, som järnvägsspår och dylikt, men också genom att arbeta för att få jobb åt folk. Det finns en alldeles otroligt stor mängd arbetsföra människor som inte har ett arbete, och samtidigt har många som inte är riktigt arbetsföra det också väldigt dåligt ställt.

2. Hur ska man lyckas bryta högerdominansen i politiken?

– Jag läste Vänsterförbundets valprogram häromdagen och jag tycker faktiskt att det är väldigt bra. Det som har hänt är att folk i dag märker att det finns skillnader, att alla partier verkligen inte är lika. Efter Syrizas seger i valet i Grekland verkar det plötsligt finnas ett behov att nu uttala sig om Vänsterförbundets ”orealistiska populistiska linjedragningar”. Det vi nu måste göra är ge oss ut och prata med folk. Vi har ett bra program, och ett trovärdigt sådant. Nu måste vi våga lyfta fram det och stå bakom det. Vi måste ut och diskutera – och helt enkelt våga tro.


3. 
Hur tror du att utgången i valet blir, och hur går det för vänstern?

– Det är nog jättesvårt att avgöra. I och för sig har vänstern goda förutsättningar att gå framåt, men för det måste vi jobba som fan. Vi är ju som känt inte nersölade med pengar, så vi måste arbeta hårt och gå ut och träffa folk på gator och torg och på nätet. Då det gäller det allmänna valresultatet har jag en bekant som nästan alltid brukar lyckas tippa ganska rätt på utgången – men i år säger han att han inte vågar komma med någon tippning, eftersom det finns så många osäkerhetsmoment. Och det tycker jag att är positivt på något vis, eftersom det visar att det finns nån slags krismedvetenhet om att samhället är på fel kurs, och att det finns ett stort behov av förändring. Så nästan vad som helst är möjligt i det här valet.

Text: Janne Wass
Foto: Jens Finnäs

Lämna en kommentar