Angola är mest känt för sin snabba ekonomiska tillväxt som skjutit i höjden i takt med att landet lämnar tre decennier av inbördeskrig bakom sig. Fisket och turismen driver utvecklingen, men Angolas unga vill göra mer med sin framtid än servera rika västerlänningar som letar efter södra Afrikas sista outforskade hörn.
Solen hänger över världen som ett dinglande stearinljus. Det är skymning och fiskare lägger nät i Kwanzafloden. Det är ebb och tystnaden formar en skarp kontrast till Angolas huvudstad Luanda, en timmes körning härifrån. Floden är en sorglig riktpunkt i Angolas utdragna kolonialhistoria: längs den transporterades nära en miljon slavar från Afrikas inre innan de tvingades upp på de europeiska skeppen som kastade loss mot den nya världen i Karibien och Sydamerika.
I dag har regeringen inlett oljeprospektering längs flodbankerna samtidigt som den närliggande nationalparken Kissama försöker anpassa sig till en vardag bortom inbördeskrig, tjuvjakt och misär. Kissama öppnade åter sina portar för allmänheten 2002 efter att ha varit stängd under merparten av Angolas 30-åriga inbördeskrig. Många djurarter var nästan utrotade och återintroduceras från nationalparker i Botswana och Sydafrika.
I skymningen lägger fiskare nät i Kwanzafloden. Floden är en viktig livsbrunn för tusentals invånare. På senare år, i takt med ekonomisk tillväxt och att allt fler lämnat tillvaron som internflyktingar i Luanda bakom sig, har konkurrensen om fångsterna och utrymmet ökat markant. Det främsta hotet för den lokala fiskaren är den växande fisketurismen. Enligt Roland Goetz, nationalparken Kissamas nuvarande chef, kan den ökande fisketurismen komma att bli förödande inte bara för Kwanzafloden, utan även för nationalparkens ekosystem.