Bli en tiger!

av Janne Wass

Ny Tid har drabbats av en ekonomisk katastrof. Niklas Piiparinen och Beata Frankenhaeuser är medlemmar i tidskriftens understödsförening Tigern rf, som nu letar efter nya medlemmar som vill stöda Ny Tid. 

Ny Tid står inför sitt största ekonomiska hot på många år. I maj beslöt Vänsterförbundet att dra in sitt så kallade kommunikationsstöd till Ny Tid från och med 2016 på grund av partiets egna sparkrav efter det dåliga valresultatet.

Ny Tid är inte Vänsterförbundets tidning, och lösgjorde sig formellt från partiet redan 1991. På grund av tidskriftens tydliga vänsterprofil har Vänsterförbundet ändå fortsatt stöda Ny Tid – ända fram tills slutet av det här året, alltså. I fjol fick Ny Tid 30 000 euro av partiet och siffran för i år är 27 500. Det motsvarar ungefär en niondel av Ny Tids budget. Ny Tid tänker inte skära ner i utgifterna, eftersom tidskriften under årens lopp skurit ner det som skäras kan och man nu arbetar med den minsta möjliga personalmängden – två heltidsanställda och tre deltidsanställda. I stället inleder man ett hårt arbete för att stärka tidningens egen ekonomi, och för det krävs också läsarnas hjälp.

Utmaningen är att höja Ny Tids regelbundna inkomster. Det räcker inte med en engångsinsamling, utan tidningen måste håva in 30 000 euro mer årligen. I princip finns det fyra huvudsakliga medel för att göra detta:

1. Skaffa fler prenumeranter.

2. Skaffa fler annonsörer.

3. Övertyga fonderna att höja sina
bidrag.

4. Samla in mer pengar via understödsföreningen Tigern.

Den sistnämnda åtgärden är vid sidan av prenumerationerna det säkraste och viktigaste sättet att säkra ekonomin, eftersom Tigern får lejonparten av sina pengar via medlemsavgifter och månatliga stödbetalningar. Pengarna kommer alltså direkt från Ny Tids läsare och vänner, och pengaflödet är någorlunda stabilt.

För många läsare är kanske Tigern rf okänd. Det var den också för Niklas Piiparinen, då han blev medlem i Tigerns styrelse för drygt ett år sedan.

– Jag lockades av tanken på att bli medlem i en kulturradikal förening, som dessutom är svenskspråkig. Jag var intresserad av att bättre lära känna den finlandssvenska kulturscenen, som jag inte känner så bra, säger Piiparinen som är uppvuxen i Kotka.

Att stöda Ny Tid tycker han är viktigt eftersom så mycket av dagens medieutbud är koncentrerat till några få stora bolag.

– Det är viktigt att det finns en röst som inte är typiskt konservativ eller center, och som är vänster utan att vara snuskigt partipolitiskt styrd.

Vidare betonar Piiparinen vikten av bra kulturjournalistik, som han anser att det finns alldeles för lite av.

– Herregud, vad skulle det finnas kvar om Ny Tid försvann? Ingenting, utbrister Tigerns styrelseordförande Beata Frankenhaeuser.

– Det skulle bli ett stort tomrum på den typ av samhälls- och kulturbevakning som Ny Tid företräder. Tidningen är ju unik på den punkten.

– Bli medlem, bli medlem, bli medlem, är Frankenhaeusers svar på hur man kan stöda Ny Tid genom Tigern.

– Men det är ju också viktigt med nya, fräscha idéer om hur man kan hjälpa tidningen utveckla verksamheten. Alla idéer tas emot med glädje, speciellt nu då vi har många nya, unga, entusiastiska medlemmar med i styrelsen.

Den årliga medlemsavgiften i Tigern är 30 euro. Dessutom kan man som tiger betala ett frivilligt månatligt stöd, om plånboken tillåter det.

– Tigern ordnar också olika evenemang, och det är roligt att man kan vara med och arrangera sådant som man själv är intresserad av. På samma gång får man bekanta sig med intressanta människor och vara del av en gemenskap som är kulturell, vänsterintellektuell och tvåspråkig, säger Piiparinen.

Och namnet då? Namnet Tigern kommer från en stödkampanj 1987 som hade sloganen ”Ny Tid tiger inte!” Föreningen fick följaktligen heta Tigern.

Så kan du stöda Ny Tid

Det finns många sätt att hjälpa Ny Tid, och ingen insats är för liten. Nedan listar vi några sätt att rädda tidskriftens ekonomi. Om alla läsare hjälper till med en av dessa åtgärder, kan vi rida ut stormen!

 • Uppmana dina vänner och bekanta att prenumerera på Ny Tid.
  Elektronisk prenumerationsblankett finns här.
  Där kan du också ladda ner en pappersblankett som du kan skriva ut och posta in. Man kan också skicka en fritt formulerad prenumerationsansökan till [email protected], eller skicka sina uppgifter per brev till:
  Ny Tid, Tallbergsgatan 1/28, 00180 Helsingfors.
  Färdigt frankerad blankett finns på Ny Tids sommarnummers bakpärm.
 • Bli betalande medlem i understödsföreningen Tigern rf. Enklast går det genom att fylla i den elektroniska medlemsblanketten här och betala in medlemsavgiften på 30 euro på kontot FI70 8000 1170 1260 24 (Sampo). (Mejla [email protected] för mer information.) Nya medlemmar i Tigern får ett gratis exemplar av Ny Tids jubileumsbok I Samvetets republik.
 • Betala frivilliga donationer till Tigern. Tigern tar gärna emot månatliga donationer av frivillig storlek. Ställ via din nätbank in en månatlig direktdebitering till ovanstående kontonummer, eller besök ditt bankkontor om du inte använder nätbank. Det går också bra att betala en engångsdonation till samma konto om du inte vill betala regelbundet.
 • Kom med och ordna evenemang och fester! Mejla [email protected] om du vill delta i Tigerns verksamhet.
 • BLI OMBUD! Ny Tid letar under sommaren och hösten efter personer som kan åta sig att jaga prenumerationer och sälja lösnummer av Ny Tid. Mejla [email protected] för mer information.
 • Annonsera i Ny Tid och på nytid.fi. Har du kontakter till företag eller organisationer som kunde vara intresserade av att annonsera i Ny Tid? Tipsa dem, och mejla [email protected] för mer information. Ny Tid har mellan 6 000 och 8 000 månatliga läsare och webbsidan når över 10 000 unika besökare varje månad.

Text&foto: Janne Wass

Lämna en kommentar