Immonens åsikter ”som illaluktande maskar från underjorden”

av Janne Wass

Regeringen bör nu starkt reagera på den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens rasistiska uttalande, säger Eva Biaudet, Börje Mattsson och Silvia Modig. ”Samlingspartiet måste kräva att Immonen utesluts ur riksdagsgruppen, eller så bör Samlingspartiet utträda ur regeringen”, säger Mattsson, som är uppriktigt besviken på Alexander Stubb. 

Medborgarplatsen i Helsingfors fylldes på tisdag eftermiddag till brädden av folk som ville visa sitt stöd för ett öppet och tolerant Finland, i svallvågorna efter den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonens uppmärksammade Facebookinlägg. Under natten till lördagen skrev Immonen på knagglig engelska att han upplever att han och hans meningsfränder är inbegripna i ett ”krig mot multikulturalismen”, och många har tolkat inlägget som någon slags våldsfantasi där Immonen utmålar ett kommande krig till sista blodsdroppen – där det sanna finska folket utgår med seger över, ja, vem nu fienden sen är; muslimer, ”kulturmarxister” eller andra som inte passar in i den antijihadistiska, främlingsfientliga rörelsen.

Eva Biaudet. Foto: Janne Wass

Eva Biaudet. Foto: Janne Wass

En av talarna på den drygt tre timmar långa antirasistiska tillställningen var Eva Biaudet, riksdagsledamot från SFP och tidigare minoritetsombudsman. Enligt Biaudet var Immonens inlägg speciellt obehagligt eftersom det var skrivet med en sådan finess att det är svårt att rent ut anklaga honom för hatprat eller uppvigling till våld.

– Det här är inte längre bara Sannfinländarnas problem, det är hela riksdagens problem och regeringens problem, säger Biaudet.

Enligt polisens uppskattningar var 15 000 personer på Medborgarplatsen. Foto: Lilian Tikkanen Enligt polisens uppskattningar var 15 000 personer på Medborgarplatsen. Foto: Lilian Tikkanen

Olli Immonen är ordförande är den nationalistiska rörelsen Suomen Sisu, som på papper tar avstånd från nynazism, men som trots det har många kopplingar med uttalat nynazistiska och fascistiska rörelser, som Nationella motståndsrörelsen, som Immonen bland annat nyligen poserade med vid Eugen Schaumans grav. Enligt Biaudet borde den sittande regeringen klart och tydligt ta avstånd från dessa rörelser, som med Sannfinländarna som språngbräda infiltrerat sig i både regering och riksdag, genom att gå ut med ett klart och tydligt program mot rasism.

Börje Mattsson är verksamhetsledare för Faces-festivalen, som går av stapeln i Raseborg om knappt två veckor. Förra året skulle ha varit den sista festivalen, men organisatörerna valde att låta den antirasistiska och mångkulturella tillställningen få fortsättning i Raseborgsruinerna, dels på grund av det politiska klimatet i Finland. Immonens uttalande, säger Mattsson, är sista droppen.

– Man har ju vetat om att de här åsikterna har funnits under ytan bland Sannfinländarna. Men nu har de riktigt krälat fram, som illaluktande maskar från under jorden, det är tydlig klar fascism och tydlig klar rasism, att nu måste det finländska livet reagera.

Framför allt är Mattsson besviken på finansminsister Alexander Stubb, som enligt honom gett sken av att vara en modern, värdeliberal europeisk politiker.

– Samlingspartiet måste agera. Man måste säga att antingen åker Immonen ut ur Sannfinländarna, eller så går Samlingspartiet ut ur regeringen.

Börje Mattsson anser att Alexander Stubb bör ta sitt parti som en modern, värdeliberal partiledare. Foto: Janne Wass

Börje Mattsson anser att Alexander Stubb bör ta sitt parti som en modern, värdeliberal partiledare. Foto: Janne Wass

Vänsterförbundets riksdagsledamot Silvia Modig, för sin del, är lättad över att demonstrationen dragit så mycket folk – enligt polisens uppskattningar deltog 15 000 personer. Det är enligt henne ett klart och tydligt bevis på att det finns en stor folkmassa i Finland som inte godkänner rasism och våldsuppvigling. Det goda i debatten är, säger hon, att det här bevisar att det fortfarande finns en värdediskussion inom politiken, allt handlar inte enbart om pengar och siffror.

"Rasism - den sämsta idén i världen". Foto: Lilian Tikkanen

”Rasism – den sämsta idén i världen”. Foto: Lilian Tikkanen

Samma sak lyfte socialdemokraternas ordförande Antti Rinne upp i en kolumn i Satakunnan Kansa. Rinne skrev att problemet med Sannfinländarna är att partiet saknar en värdegrund, och därför är det fritt fram att vara rasistisk och fascistisk inom ramarna för Sannfinländarna. Värdegrunden om att alla människor är likvärdiga är enligt Rinne den grund som SDP bygger sin politik på.

Tvärtemot Biaudet säger Silvia Modig att det tyvärr inte finns så mycket praktiskt som riksdagen kan göra i den här situationen.

– På gott och ont har vi en fungerande demokrati. Tyvärr är det ju så, då vi har politiker med sådana här åsikter, att någon har röstat dit dem.

Text & film: Janne Wass
Foto: Lilian Tikkanen

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.