Passligt virriga HC Andersen

av Janne Wass

Då vi talar om HC Andersen från Joensuu står HC inte för Hans Christian, utan för HardCore. Bandet som grundades 1987 och existerade till och från i kring tio år har sedan dess varit mer eller mindre bortglömt av de flesta förutom hardcorepunk-scenen. I tiderna var det ändå något av ett fenomen inom genren på grund av den genrebrytande musiken de spelade, som lånade friskt från höger och vänster, och speciellt tack vare perkussionisten och ljudkonstnären Teho Majamäki, som sedermera skapat ett namn kring sig, kom annorlunda instrument, som vibrafon, med i ljudbilden.

Nu kommer debutskivan från 1990 ut på nytt på CD – nymixad och nymastrad, och det är ett ivrigt band som möter Ny Tid i medietältet på festivalen Ilosaarirock i Joensuu i juli 2015. Pertti Dassum som specialiserat sig på att gräva fram gamla masterband hittade HC Andersens omixade originalinspelning på åttaspårsband och erbjöd dig att mixa om den, vilket gladde bandet omåttligt.

Jake Romppanen, Ema Hurskainen, Teho Majamäki och Pakke Pakarinen. Foto: Janne Wass

Jake Romppanen, Ema Hurskainen, Teho Majamäki och Pakke Pakarinen. Foto: Janne Wass

– Mixningen på skivan blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, och det har grämt oss alla dessa år, berättar trummisen Ema Hurskainen.

– Men då vi lyssnade på den omixade inspelningen märkte vi att där gömde sig en riktig kanonskiva som liksom gömt sig under den dåliga mixningen.

Ny solist är rapparen Paleface. Foto: Janne Wass Ny solist är rapparen Paleface. Foto: Janne Wass

Förutom Hurskainen och Majamäki består bandet av gitarristen Jake Romppanen och basisten Pakke Pakarinen. Frånvarande är hädangångna gitarristen Olli Nurminen. Där bandet tidigare delat på sångansvaret, har man för comebacken anlitat hjälpen av gruppens ”största fan” Karri Miettinen, bättre känd som rapparen Paleface.

– Så länge solisten själv är ivrig så fungerar nog allt, säger Romppanen.

– Karri är ett proffs, och dessutom väl insatt i hardcore-genren, så han är rätt man på rätt plats, menar Hurskainen.

Se hela intervjun i videoklippet ovan.

Text, film & foto: Janne Wass

Lämna en kommentar