Hollande spelar jihadisterna i händerna

av Janne Wass

Frankrikes president Francois Hollande höll på onsdagen ett tal inför det franska parlamentet där han förklarade att Frankrike är i krig. Tidigare hade presidenten bedyrat att Frankrike kommer att slå tillbaka mot terroristerna ”skoningslöst”. Efter terroristattackerna i Paris för en vecka sedan utlyste Hollande undantagstillstånd i landet, och inför onsdagens tal lade han fram ett förslag för parlamentet om att förlänga undantagstillståndet med tre månader, och dessutom göra förändringar i grundlagen som skulle underlätta kampen mot terrorism inom de franska gränserna.

Efter ett så fruktansvärt dåd som attacken i Paris, som krävde minst 129 liv, är det naturligt att undantagstillstånd utlyses under tiden som jakten på terroristerna pågår. De franska myndigheterna har också slagit till hårt och effektivt – tiotals personer har gripits, över hundra försatts i husarrest, och några har dödats, inklusive den misstänkta hjärnan bakom attackerna. Att förövarna stoppas och ställs inför rätta är inte bara viktigt för rättvisan för offren, men akut för att förhindra nya terrordåd, samt avskräcka övriga potentiella terrorister.

Men det finns oroväckande element i det franska gensvaret, som under veckan som gått bland annat lyfts upp av samhällsfilosofen Judith Butler och Mellanösterexpertern Robert Fisk. Det första gäller själva undantagslagen, som är unik i Europa i sin omfattning, och har en mörk historia.

Undantagslagen är inte, som i Finland, utformad i första hand för naturkatastrofer eller ens för en attack utifrån. Den franska undantagslagen är utformad för inbördeskrig, och härstammar från det algeriska självständighetskriget 1955-1962. Frankrike såg då inte Algeriet som vilken som helst koloni, utan som en del av Frankrike – algerier fick till och med dubbelt franskt medborgerskap. När kriget bröt ut, såg Frankrike till att stifta en undantagslag som specifikt var ämnad att slå mot motståndarna i Frankrike – det vill säga muslimer. Lagen har inte reviderats sedan dess.

Undantagslagen gör de facto Frankrike till en stat utan pressfrihet, samlingsfrihet eller religionsfrihet. Den ger myndigheterna rätt att godtyckligt stänga konsertsalar, teatrar och andra samlingsplatser, till exempel kyrkor och moskéer. Den ger polisen rätt att göra husrannsakan utan tillstånd från domstol, och att placera vem som helst under husarrest. Utegångsförbud kan godtyckligt utfärdas – och kan riktas mot en specifik folkgrupp, till exempel muslimer. Lagen ger också presidenten tillstånd att ”ta kontroll över press och media”.

Butler skriver på sin blogg på sitt bokförlags webbsida att undantagstillståndet ger obehagliga vibbar av polisstat: Man börjar nu inskränka i friheterna för att trygga friheten, och den här paradoxen tycks inte bekomma medlöparna, skriver Butler.

Redan nu utnyttjar regeringen undantagstillståndet för att förbjuda offentliga demonstrationer inför klimatmötet i Paris, som inleds i slutet av månaden. För förhandlingarna är det ett enormt bakslag, eftersom demonstrationer och marscher har varit miljö- och medborgarorganisationers bästa sätt för att påverka mötets utgång och den offentliga diskussionen kring det.

Samtidigt vill nu Hollande göra förändringar i grundlagen. Dessa skulle bland annat utöka antalet anställda inom den paramilitära säkerhetspolisen med 5 000 personer, och ge myndigheterna rätt att frånta personer med dubbla medborgarskap deras franska medborgarskap om de ansågs vara en säkerhetsrisk för det franska folket. Det skulle betyda att personer som vuxit upp och bott hela sitt liv i Frankrike plötsligt fråntas sitt medborgarskap och förpassas till exempel till Algeriet.

Det stinker etnisk profilering kring undantagslagen och de föreslagna förändringarna i grundlagen.

Vidare är Hollandes hårda retorik och krigsförklaring ett problem, säger den brittiska journalistlegenden Robert Fisk till SVT. Hollande glömmer att det är just den här typen av retorik som ligger bakom orsakerna till terrorismen. Kolonialismen, de västerländska militäraktionerna i Mellanöstern och den ekonomiska exploateringen är några av de grundläggande faktorerna bakom dagens jihadism, och genom att stärka bilden av att Väst ligger i krig med Mellanösterns islamska befolkning, spelar man jihadisterna rakt i händerna.

Frankrike gör nu exakt det som terroristerna hade hoppats på att landet skulle göra. Genom etnisk profilering av muslimer och en ytterligare krigisk retorik, skapar man en grogrund för framtida jihadism. Al-Qaida och IS tackar och tar emot.

Janne Wass
är Ny Tids chefredaktör

1 kommentar

Christer 22 november, 2015 - 17:04

Tack för dessa ord Janne!

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.