Tre frågor till Anni Ahlakorpi

av Lasse Garoff

ordförande för Vänsterunga sedan maj 2015.

1. Med ett drygt halvår som ordförande bakom dig, vilka upplever du att är Vänsterungas viktigaste målsättningar i den nära framtiden?

– Vi har nyligen gjort upp en ny strategi med tre tyngdpunkter för att öka arbetstagarnas inflytande i företagens beslutsfattande. Men i ett bredare perspektiv skulle det viktigaste vara att fungera som en motvikt till det nuvarande samhällsklimatet och de rådande attityderna. Vi måste lyfta fram alternativa lösningar i den offentliga diskussionen. Vi har vissa frågor att ta ställning till inom partiet, men att lyfta fram andra alternativ i offentligheten är nog den viktigaste uppgiften.

2. Opinionsundersökningar visar att Vänsterförbundets stöd sjunker (i skrivande stund) trots att regeringen är impopulär. Vad beror det på?

– Det är ett intressant fenomen. Delvis beror det på att vi inte har lyckats föra fram vårt eget budskap tillräckligt väl. I offentligheten framställs läget som att vi är den ena av två ytterligheter, att det finns den extrema högern och sedan vi som den extrema vänstern. Det kan vara en orsak till att väljare upplever vänstern som främmande. Men huvudsakligen beror det på att vi inte har lyckats föra fram vårt eget budskap. Regeringen väcker stort missnöje med sina åtgärder, så förutsättningarna för ett ökat väljarstöd finns.

3. Hur ser framtiden ut?

– I juni blir det partimöte och då väljer Vänsterförbundet ny ordförande och partisekreterare. Det har en stor inverkan på vilken riktning partiet tar i framtiden. Den avgörande frågan är om Vänsterförbundet tänker fortsätta med sin nuvarande linje, som har haft ganska dåligt resultat. Partiet behöver en ny riktning. Vi behöver en partiledning som kan slå igenom med sitt eget budskap, som fungerar som en samlande kraft, och som kan skapa mer aktivitet ute på fältet.

– Jag har ju mina egna förhoppningar om vem som ska bli ny ordförande. Men det beror förstås på vem som ställer upp, och jag hoppas att det finns många nya namn med i valet. Vänsterförbundet ordnar en rådgivande medlemsomröstning i ordförandevalet, vilket jag tycker är uppfriskande och ett steg mot mera öppenhet. På det viset kan vi väcka folks intresse och faktiskt ge dem en möjlighet att påverka partiets linje.

Lasse Garoff

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.