En hyllning till sångerskan Carola Standertskjöld

av Emma Ekstrand

Jazz, melankoli och ett skört liv. Teater Josefina tar oss med på en resa genom Carola Standertskjölds liv i den musikaliska föreställningen La Carola – lust och längtan.

Från första sekund förs publiken in i en skön jazzig atmosfär då Johanna Ringbom sjunger The Flame, en låt som Carola Standertskjöld (f. 1941) själv skrivit texten till. Med ett uttrycksfullt ansikte och kroppsspråk förmedlar Ringbom texten tydligt, som en berättelse. Att texten var viktigare än melodin för Carola får vi veta senare under föreställningen, Carola var en ”tarinankertoja” (berättare) som Ringbom uttrycker det.

Efter den första låten får vi i publiken reda på att Ringbom har en personlig koppling till Carola, Ringbom träffade Carola redan som liten. Historien om Carola får således sin början. Det blir en intim och humoristisk levnadsbeskrivning om Carola som nystas upp mellan låtarna.

Publiken får ta del av ett självporträtt som Carola ritade då hon var åtta, nio år gammal. På baksidan har Carola plitat ner saker hon just då tyckte om. I sin barn- och ungdom lekte Carola med pappersdockor, tittade på Ivanhoe, lyssnade på musik av bland annat Ramel och Fitzgerald och gick på Fazers café på Glogatan i Helsingfors. För den som växt upp vid samma tid som Carola lär det bli mycket nostalgi under föreställningen, kanske lite extra nostalgiskt om man växt upp i Helsingfors. Ringbom lyckas få berättelsen om Carola intressant, och åtminstone jag vill veta mer och mer om henne under föreställningens gång.

Sången var viktig för Carola ända sedan barnsben. De knappt tjugo låtar som uppförs kopplas fint ihop med berättandet. Med sin rätt mörka röst tolkar Ringbom låtar som varit viktiga för Carola och låtar som hon sjungit. På scen finns förutom Ringbom musikern Iiro Salmi, som fint ackompanjerar på klaviatur och även tar sig ton ibland. Vi får höra låtar som Tom Dooley och Monicas Vals, duetten Viidenkymmenen villitys får publiken att skratta. Vinnarbidraget i Eurovision Song Contest 1961 Nous Les Amoureux med Jean-Claude Pascal tolkas också, eftersom Carola fick sjunga låten med den stiliga luxemburgaren på restaurang Marski i Helsingfors.

Ett hårt liv bakom scenen

Livet var dock ingen dans på rosor för Carola som hade dålig självkänsla och var medicinmissbrukare. I början av 70-talet klev hon ut ur rampljuset. Hon kom att gå ett tragiskt slut till mötes då hon som 45-åring drabbades av alzheimer och 1997 gick bort. Fastän slutet är tragiskt minns man Carola med värme efter föreställningen.

Utrymmet där premiären hölls fungerar ypperligt för en föreställning av detta slag. Historieklassen i Restaurang Skolan i Åbo är mysigt inredd med soffor och fåtöljer av modell äldre. Föreställningen blir som en intim krogshow, lite som krogshowerna var förr tänker jag mig.

La Carola – lust och längtan är en ärlig och äkta föreställning som varken försöker för mycket eller för litet. Teater Josefina startades år 2000 och är en liten teater i Korpo. La Carola – lust och längtan är en beställningsföreställning.

Emma Ekstrand

La Carola – lust och längtan. Spelas i Åbo på Restaurang Skolan 13.4 och på Korpo 10.7. Sammanställning: Johanna Ringbom. På scen: Johanna Ringbom, Iiro Salmi. Foto och affisch: Pette Rissanen. Dräkt: Johanna Ringbom, Maria Karvonen. 

Lämna en kommentar