Resa med lätt bagage

av Tina Nyfors

Tina Nyfors.

Har inte öppnat datorn på en månad och i kalendern får jag riva av flikarna för fyra veckor. Smälter som bäst intrycken efter de senaste veckornas cyklande, tältande och volontärjobb på en ekogård.

Det senaste brevet skickades efter den första veckans cyklande då jag precis hade kommit till en ekogård. Där gällde det att dra på sig gårdens stora stövlar, kavla upp ärmarna och ge sig ut på åkern. Jag var med på traktorsläpet och tog upp de sista potatisarna och morötterna, skördade spenat och sallat i växthusen, åkte med för att sälja på marknaden en tidig lördagsmorgon.

Efter en veckas jobb på gården fortsatte jag att cykla. Vilken känsla av oberoende och lätthet att rulla ut från gården på två hjul! Resa med litet ekologiskt fotavtryck. Efter den dagens 75 kilometer blev det ytterligare 140 kilometer på cykel. Den sista cykelleden ”Alps to Ocean” gjorde skäl för sitt namn; bergen reste sig omkring oss som en levande målning. En morgon då vi vaknade var alla toppar vita. Vi levde Snusmumrikliv och värmde mat på trangia vid en flod, campade vid en spegelblank sjö. Väl framme vid östkusten i Oamaru möttes vi av Stilla havsvågsvall och doft av salt havsluft. Och, bonus, på campingplatsen fanns små blå dvärgpingviner som väsnades under trappan till campingköket! Hjärta Nya Zeeland.

Nu är jag tillbaka i Wanaka, i bergen vid sjön, i den lilla staden som blivit något av ett andra hem här på andra sidan jordklotet. Har stuckit mig in på hostellet, hängt med vänner och sett bekanta på stan. Har också börjat smaka på insikten om att jag småningom ska åka – har en och en halv månad kvar i Nya Zeeland.

Och har återsett resten av mina grejer efter att den senaste månaden rest omkring med 13 kilogram packning: tält, liggunderlag, sovsäck, trangia och mat. Så lite man kan klara sig med, så mycket man kan dela! Kök, dusch, tvättmaskin. Dela måltider, livshistorier, berättelser från resor, mötas som människor.

Tänker på det Tim Jackson skriver i sin bok Välfärd utan tillväxt om hur prylar blir byggstenar i vår identitet. Hur konsumtion är inbyggd i den västerländska uppfattningen om ett gott liv och inte minst i det rådande ekonomiska systemet som bygger på konstant tillväxt. Vilket gör att vårt konsumtionssamhälle hamnar på kollisionskurs med själva jorden som förser oss med allt vi behöver. För att inte underminera möjligheten till ett gott liv också i framtiden lyfter Jackson upp att vi i västvärlden behöver omdefiniera vad välfärd och ett gott liv är, flytta fokus från ekonomisk tillväxt, BNP och materiellt välstånd till livskvalitet och hälsa, goda relationer, känsla av meningsfullhet och delaktighet.

Frågeställningen som ekonomer och ledare världen över borde vara sysselsatta med är inget mindre än alternativ till det tillväxtbaserade ekonomiska systemet!

Och vi behöver sakta ner flödet av naturresurser! Det kan vi också göra i vår vardag. En personlig favorit är något jag upptäckte under den senaste månadens cyklande och campande då en varm dusch var en lyx. Det går alldeles utmärkt att fylla en flaska med varmt vatten och blaska av sig. En liter räcker.

Tina Nyfors
är miljö- och hållbarhetsvetare och journalist som har mellanår i Nya Zeeland. Hon skriver brev till Ny Tid om sina erfarenheter. Tidigare brev har publicerats den 11.3, 13.5, 4.7, 19.8, 16.9 och 14.10 2016.

Lämna en kommentar