Tre frågor till Janne Wass

av Lasse Garoff

Chefredaktör för Ny Tid.

1. Sedan 1991 har Ny Tid givits ut av det läsarägda bolaget Tigertext Ab, men från och med årsskiftet kommer utgivningen att övergå till understödsföreningen Tigern rf istället. Varför det?

– I första hand är reformen ett sätt att bättre ta vara på de pengar som Tigerns medlemmar betalar in i form av medlemsavgifter och donationer. Orsaken till att denna omorganisering behövs är att skattemyndigheterna har reviderat sin syn på samarbetet mellan Tigern och Tigertext Ab så att understödsverksamheten inte längre anses som en allmännyttig verksamhet och därför skulle myndigheternas nya tolkning innebära att understödsmedlemmarnas donationer beskattas dubbelt. Det ska påpekas att alla byråkratiska frågor ännu kring överlåtensen av utgivningsrätten inte är avklarade, men i praktiken har Tigern och Tigertext nått en överenskommelse.

2. Hur kommer läsarna att märka förändringen?

– Reformen kommer inte att märkas överhuvudtaget i vare sig innehållet i tidningen eller i tidningens utgivning. Det enda som i praktiken förändras är att det kommer att finnas ett nytt bankkontonummer på fakturan när läsarna betalar sina prenumerationer.

3. Hur ser framtiden ut för Ny Tid?

– I och med reformen har Tigern på längre sikt räddat Ny Tid från konkurs. Ekonomiskt sett kommer det att vara utmanande tider också framöver, men vi kan garantera att Ny Tid utkommer på papper åtminstone under en överskådlig framtid. Ny Tid kommer aldrig att dö!

Text: Lasse Garoff
Foto: Otto Donner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.