Vänsterns sista chans i USA

av Bhaskar Sunkara

Bhaskar Sunkara.

Om den gångna månaden har visat oss något, så är det att Donald Trump har makt, men inte mycket mandat.

Vi måste se till att det fortsätter så – och vara på vår vakt mot den typ av dålig politisk strategi som kan hjälpa honom utveckla ett mandat. Presidentvalet i USA var en påminnelse om att Clinton-etablissemangets mix av socialliberal retorik och nyliberal ekonomi är ett svagt genmäle mot xenofobisk populism.

Anti-Trump-rörelsen bör inte bara rikta sin ilska mot fienden i Vita huset, utan också mot det misslyckade ledarskap som hjälpte honom att ta sig dit. Vi kan inte bygga en motståndsrörelse som är en fortsättning på generationer av impopulära ledare för Demokratiska partiet.

Alternativet måste komma nedifrån – och utan tvivel är protester som Women’s March en inspirerande start. Miljontals marscherade, många av dem sådana som aldrig deltagit i en protest tidigare. Men det är viktigt att vi också vet vad en bred rörelse som den här står för, inte bara vad den motsätter sig.

I åratal har jag och många andra representerat en splittring inom Demokratiska partiet, som tidigare verkade existera bara som ett begrepp: en klyfta mellan de socialdemokratiska kraven från partiets gräsrötter, och den teknokratiska nyliberalism som råder i dess topp. Bernie Sanders kampanj gav en tydlig kontur åt den här splittringen – den väckte ett ursinnigt motstånd mot clintonismen hos många som för första gången deltog i politiken. Än viktigare: den lade fram en alternativ politik. En helt ny generation av Sanders-demokrater håller nu på att förändra partiet inifrån.

De breda konturerna av en alternativ vänsterpolitik i Trumps era tar form. Socialister och andra skapar sociala rörelser kring substansfrågor och kompromisslösa krav på till exempel gratis högre utbildning och ett mänskligt hälsovårdssystem, och använder sig av lokalval för att sprida budskapet och utvidga den progressiva politikens bas i USA.

Trump verkar vara ute på hal is just nu, men situationen svänger lätt. Vi borde haja till då Sean McGarvey, ordförande för NABTU, den nordamerikanska byggfackcentralen, kallar sitt möte med Trump för det bästa mötet i hans liv. Vårt svar inom arbetarrörelsen måste vara att stöda den vanliga arbetarens kamp mot ledare som är redo att ge efter för löften om ens de minsta brödsmulor, och vi måste ställa samma krav också på andra liberala och demokratiska organisationer.

Den här hållningen kommer utan tvivel att föra oss på kollisionskurs med det demokratiska partietablissemanget. Och det finns all orsak att tro på att etablissemanget kan fällas. Vi har gått in i en omvälvande ny politisk era. Bara inom de senaste månaderna har tusentals personer gått med i vänsterorganisationer som Democratic Socialists of America, och miljontals personer försöker aktivera sig politiskt på lokalplanet.

Men gång efter annan har vi sett vad som händer då folk prioriterar kampen mot Fienden Nummer Ett framför alla andra politiska frågor. Trump är förkastlig och måste motarbetas, det vet vi alla. Men Bernie Sanders vänster och dess bundsförvanter är den enda rörelsen i USA som lägger fram idéer som en majoritet av invånarna i landet omedelbart kan ställa sig bakom: en klasskamp för arbete och rättvisa. Den visionen måste triumfera inte bara över Trump, utan också över det demokratiska ledarskapet.

I ärlighetens namn: den visionen kan vara det sista hoppet för en demokratisk politik i det här landet. Nu, mer än någonsin tidigare, behöver vi något att kämpa för, inte bara något att kämpa mot.

Bhaskar Sunkara
är chefredaktör för den amerikanska vänstertidskriften Jacobin Magazine. 
Översättning: Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.