Göteborg – många mässor och stort fokus mot nazister

av Marcus Floman

Marcus Floman

Många samtal och debatter spridda över hela Göteborg istället för en stor Bokmässa. Lördagens nazistmarsch syns och hörs på stan, redan på fredag.  

Debatten om Göteborgs Bokmässa och vem mässan bereder plats att ställa ut på mässan har pågått i flera år nu. Bokmässan har hänvisat till yttrandefriheten när en högerextrem tidskrift, Nya Tider, bereddes plats på mässan även år 2017 (inte ens det faktum att personer kopplade till tidskriften uppmuntrade till hembesök hos granskande journalister fick Bokmässan att ändra sig). Debatten tog som bekant en ny vändning när ett upprop om mässbojkott fick omkring 200 författare, journalister och opinionsbildare bakom sig i vintras. Bokmässan höll fast vid sitt beslut att den högerextrema tidskriften ställa ut på mässan. Även bojkottlägret höll fast vid sin bojkott och under våren lanserades flera alternativa evenemang med fokus på litteratur, samhälle och politik.

Bokmassan, arrangerat av ETC-tidningarna, Scener och samtal arrangerat av Göteborgs litteraturhus, Världkulturmuséet och tidskriften Glänta samt radikal bokmässa som för fjärde året i rad ordnas av Kvinnofolkhögskolan är några av de alternativa mässorna.

På Litteraturhusets Scener och samtal hölls på fredagen flera diskussioner. Bland annat en välbesökt diskussion där Helle Klein (till vänster i bilden ovan)  chefredaktör för tidningen Dagens Arbete och Rebecka Bohlin (till höger i bilden ovan), nyhetschef på Dagens ETC och författare till boken Tackla hatet. Om näthat, hot – och hur du skyddar dig, diskuterade hoten mot journalister och strategier för att stötta journalister.

Demonstrationer och motdemonstrationer

De senaste veckorna har nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tagit stor plats i den samhälleliga debatten i Sverige. Lördag 30 september ska NMR marschera genom centrala Göteborg, viket lett till ett massivt polisuppbåd och flera motdemonstrationer planeras. Detta kombinerat med mässdebatten gör högerextremisterna till ett ämne som hörs på många håll. Man hör prat om ”Weimarrepubliken”, ”1930-talet”, ”auktoritära ledare”, och jävla nazister både på TV, i bokmässans montrar och till och med i upprörda konversationer mellan Göteborgspensionärer på spårvagnshållplatser sent på kvällen. Även den finländska delegationen på Bokmässan, med förlag i spetsen, svär både högt och muttrande om de jävla nazisterna – både för deras åsikters skull och för det faktum att de hotar dra uppmärksamheten från att Finland, vid sidan av utbildning, är huvudteman på bokmässan i år.

Bokmässans crisis management

Också Bokmässan måste förhålla sig till det stora missnöjet mot mässans linje. Mässan har nu infört särskilt program om yttrandefrihet och vikten av att kämpa mot intolerans.

Nu precis när mässan börjat har Bokmässan dessutom fattat beslut att skänka tre kronor per besökare under Bokmässelördagen till tre organisationer som främjar tolerans i samhället. De tre organisationerna som får dela på pengarna är Föreningen Grävande Journalister, Teskedsorden och nätrörelsen #jagärhär.

Bokmässan meddelade också under fredagen att mässan ordnar en egen manifestation mot rasism lördag klockan 9.30 – alltså två och en halv timme innan nazisternas demonstration.

Bokmässan har vidare köpt upp tusen exemplar Bohlins bok, som mässan delar ut till de 250 första besökarna varje dag.

När Ny Tid intervjuar Bohlin på Göteborgs litteraturhus säger hon att hon är glad att hennes bok på detta vis sprids till tusen personer.

– Bokmässan har under våren även frågat mig om jag vill delta i en diskussion om boken men jag har tackat nej. Om Nya Tider är välkommen på mässan känner jag mig inte välkommen.

Bohlin menar att det i sig är väldigt välkommet att Bokmässan tagit alla dessa initiativ för att markera mot rasism och intolerans.

– Samtidigt är det ändå ett hyckleri att efter all den debatt som varit inte tacka nej till Nya Tider.

Inne på Bokmässan fortsatte på torsdagen också debatten om Ny Tider och om författarbojkotten exempelvis i kvällstidningen Expressens monter. Där tyckte både SVT:s Janne Josefsson och Expressens chefredaktör Thomas Mattson att det är väldigt synd att det finns flera bokmässor utspridda över stan. De anser att många mässor är negativt med tanke på en god samhällsdebatt.

– Det är en olycklig utveckling – det här är bara en utvidgning av de virtuella filterbubblorna i verkligheten.

Rebecka Bohlin är förvånad över de kommentarerna.

– Jag tycker att det är väldigt fint att bokmässorna nu finns utspridda över hela Göteborg så att samtalet om böcker och politik finns tillgänglig för många. Den stora bokmässan är väldigt dyr, alltför dyr för många utställare. Vi på ETC-tidningarna har istället slagit upp ett cirkustält bredvid Ullevi och skapade Bokmassan – dit är alla välkomna gratis. Vi har också bjudit in små förlag som tyckte att det var för dyrt att betala de höga utställaravgifterna för Bokmässan.

Text & foto: Marcus Floman

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.