Självständighetsfesten som kom av sig

av Andreas Staahl

För en och halv månad sedan jublade kurderna i norra Irak efter den historiska folkomröstningen om självständighet. Men glädjen blev kortvarig – istället för att lägga grunden till en egen stat har kurderna nu tvingats in i ett nytt krig.

– Mina familjemedlemmar är rädda för att bli dödade eller våldtagna, säger Ara Rozhbeyani med skakig röst via telefon när hon berättar om sin kurdiska familj som tvingats fly när striderna bröt ut i Kirkuk.

Striderna mellan kurdisk peshmerga och irakisk militär har krävt hundratals människoliv och tvingat tusentals på flykt.

– På bara några dagar har vi förlorat allt vi har kämpat för, allt som vi hade och allt vi trodde vi skulle få, säger Ara uppgivet.

Ara Rozhbeyani har, liksom de flesta andra kurder i norra Irak, vuxit upp med drömmen om ett självständigt Kurdistan. Men hennes uppväxt i det multikulturella Kirkuk har också inneburit en uppväxt utanför det kurdiska styret i norra Irak tillsammans med turkmener, kristna och araber. Nu kan hon bara se på när hennes hemstad håller på att splittras.

Nyhetsbilder visar irakiska soldater som river ner den kurdiska flaggan och firar vilt efter att med militära medel tvingat kurdiska styrkor lämna sina baser utanför Kirkuk, bara månader efter att de sida vid sida besegrat Islamiska staten IS i Mosul.

– I går fick jag ett samtal från en vän som fortfarande är i Kirkuk. Han är rädd. Han berättade att på nätterna kommer irakiska soldater till kurders hem och misshandlar dem, letar efter vapen och tar deras pengar, berättar Ara.

Men för andra är de irakiska soldaternas ankomst välkommen. Muhammad Bahgat Kopurlu, turkmen och boende i Kirkuk, beskriver sin lycka över att slippa det kurdiska styret:

– Folk firade på Kirkuks gator efter att ha levt under en total kurdisk kontroll sedan 2014. Allt har varit svårt här om du inte är kurdisk. Till exempel var det bara kurderna som hade jobb, om du ville resa eller flytta till ett nytt hus var du tvungen att ha tillstånd från kurdiska säkerhetsstyrkor.

Han suckar, men säger med glädje i rösten:

– Folket är trötta och firar att diktaturen äntligen är över, att få leva i frihet.

Muhammad håller inte med Ara att det skulle vara farligt för kurderna att stanna.

– Nej, det är det inte. Den irakiska armén har inte gjort något mot människorna här, de är inte inne i staden utan stationerade utanför.

Han räds istället en arg kurdisk befolkning.

– Folk talar om kurdiska hämndaktioner, som kidnappningar och mord. I det senaste talet från den kurdiska presidenten uppmanandes de att inte ge upp Kirkuk. Ett tal som handlade om hämnd, fortsätter Muhammad.

Ara och Muhammad beskriver dagsläget i Kirkuk olika, ungefär som ”den enes bröd, den andres död”.

Men där slutar också oenigheten. Vad är anledningen till striderna? Om det är Ara och Muhammad eniga.

Politiskt spel

Kirkuk ligger utanför den kurdiska regionen i Irak. När den irakiska armén flydde från IS framfart i området år 2014 tog den kurdiska Peshmergan snabbt kontroll över området. Sedan dess har de kämpat mot IS tillsammans med irakiska styrkor och Iran-stödda shiamiliser. Men spänningar har förekommit regelbundet. Och nu är det allvarligare än på länge.

– Alla kurder vill ha ett oberoende Kurdistan, det har vi alltid velat. Men det är inte rätt tid. Jag försökte förklara det för mina vänner som skulle gå och rösta, säger Ara.

Hon talar om folkomröstningen den 25 september när 93 procent av kurderna i norra Irak röstade för ett självständigt Kurdistan.

– President Masoud Barzanis mandatperiod har löpt ut sedan fyra år. Han använde folkomröstningen för att få tillbaka stöd från det kurdiska folket. Att rösta för självständighet är en känslomässig fråga för kurderna, och något många väntat länge på, fortsätter hon.

Men jublet har fastnat i halsen för kurderna, och inte minst för presidenten. Istället för självständighet har det lett till ett nytt krig, massiv kritik från omvärlden och Barzani lämnade presidentposten två veckor senare.

Michael Knights, specialist på militär- och säkerhetsfrågor i Irak vid tankesmedjan Washington Institute, menar att folkomröstningen främst var ett försök av presidenten att reparera sin dalande popularitet. Redan innan folkomröstningen stod det klart att den skulle bli verkningslös.

– Det är en icke-verkställande folkomröstning, och har inga definierade konsekvenser. Det finns inget [i den irakiska konstitutionen] som stödjer att det går att skilja en del av Irak från nationen, säger Knights.

Istället var syftet att skapa en våg av nationalism i den kurdiska regionen till förmån för de styrande partierna, och särskilt folkomröstningens ansikte: Barzani själv. Något som var särskilt viktigt med tanke på det planerade presidentvalet i början av november, menar han.

Kurderna är splittrade

Det kurdiska partiet PUK, som konkurrerar med Barzanis parti KDP, riktar skarp kritik mot folkomröstningen som de menar var ett stort misstag. Samtidigt har motsättningarna ökat ytterligare efter uppgifter om att PUK haft en överenskommelse med centralregeringen i Bagdad om att dra tillbaka sin del av Peshmergastyrkorna från Kirkuk. Många kurder ser detta som ett stort svek.

– Kurderna har inte ett enat budskap, inte heller en enad militärstyrka. Det här är Barzanis krig, med soldater som lyder under hans order, menar Ara.

Också i sitt avgångstal i parlamentet i Erbil gödde Barzani spänningen genom att anklaga den PUK-styrda delen av Peshmergan för landsförräderi efter att de lämnade sina poster i Kirkuk frivilligt.

Men han har sig själv att skylla för att han kraftigt missbedömde omvärldens reaktion.

– Den irakiska regeringen varnade Barzani för konsekvenserna för en folkomröstning, men han lyssnade inte. Jag kan inte förstå varför, säger Ara och fortsätter:

– Avtalet mellan Iraks regering och styret i irakiska Kurdistan innan de gjorde gemensam sak mot IS var att vi skulle dra tillbaka våra trupper från Kirkuk efter kriget.

Muhammad menar att den irakiska reaktionen på folkomröstningen var väntad.

– Alla visste att den irakiska regeringen skulle agera fort, att de inte skulle sitta tysta och låta det hända.

Också grannländerna, Turkiet och Iran, svarade med ökad militär närvaro längs sina gränser och hot om allvarliga konsekvenser om självständigheten skulle bli verklighet.

Att president Barzani skulle vara förvånad över de kraftiga reaktionerna är därför knappast troligt. Istället hoppades han på stöd från USA för kurdernas insatser i striderna mot IS. Som allierade hade kurderna fått både ekonomiskt och militärt stöd, samt en stor mängd vapen av stormakten. Men att USA skulle stödja en självständighet var föga troligt; de är ju trots allt allierade med både kurderna och Iraks regering i Bagdad.

Enligt Michael Knights hade USA, tillsammans med brittiska diplomater och FN-delegater, redan innan folkomröstningen föreslagit att Barzani skulle vänta två till tre år i utbyte mot medling med Bagdad.

– Många som röstade trodde att presidenten hade ett hemligt avtal med USA om stöd för självständighet, säger Ara.

Men en hemlig överenskommelse fanns inte. USA har svarat med tystnad och, liksom stora delar av omvärlden, sett kritiskt på utvecklingen.

Istället ses Iran som den stora vinnaren. Iran har fått allt större inflytande i Irak via sin shia-milis som vunnit triumfer på slagfältet. Men Ara känner sig inte förrådd.

– Jag är kurdisk men måste vara ärlig: vi hade ett avtal och det måste vi hålla. Istället har våra ledare tvingat oss in i ett nytt krig.

Måste tala med varandra

I skrivande stund råder vapenvila i Kirkuk. Och att man ska kunna hitta tillbaka till vad den en gång var tror Muhammad och Ara ändå är möjligt.

– Ledarna måste sätta sig och tala med varandra, hitta en lösning vid förhandlingsbordet istället för att se vapen som enda utväg, säger Muhammad.

Ara instämmer:

– Kirkuk är en fredlig stad, där människor levt i århundraden tillsammans. Jag hoppas att dåliga politiska beslut inte ska förstöra det.

Kurderna valde att riskera allt för sin självständighet, men chansningen misslyckades och nu är det en lång väg tillbaka. N

text & foto Andreas Ståhl Med bidrag av Lennart Hofman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.