Tre frågor till Nina Nyman

av Öjvind Strömsholm

Chefredaktör för tidskriften Astra, som tilldelades årets Fredrika Runeberg-stipendium för uppropet #dammenbrister. Uppropet kan ses som en del av den globala rörelsen #metoo.
Astra gav största delen av stipendiepengarna vidare till Förbundet
för mödra- och skyddshem.

1. Har ni fått öppet beröm av män?

 – Det är en spännande fråga som jag inte tänkt så mycket på. Förstås har vi också fått beröm av män, speciellt i november förra året när #dammenbrister släpptes. Sen är det kanske mer kvinnor som diskuterat saken vidare.

2. Behövs det liknande upprop i framtiden?

– Det skulle ju vara fint om det inte behövdes, men att vi nu publicerar nya vittnesmål beror på att diskussionen måste fortsätta. Det har varit ganska få liknande upprop i Finland, så det finns berättelser som inte hörts ännu. En positiv sak, och ett av målen med #dammenbrister, var att myndigheterna tog saken på allvar. Det var fint.

3. Boken om #dammenbrister kommer ut i november.  Vad har ni för förväntningar på den?

 – Orsaken till att den kommer ut just på årsdagen, i november, är för att vi vill ge medierna en extra ”push” att kolla vad som har gjorts och fortsätta ta upp ärendet. Samtidigt blir boken ett rent fysiskt minne för dem som deltog. Författararvodet går till Förbundet för mödra- och skyddshem.

Text: Öjvind Strömsholm
Foto: Rabbe Sandelin

Lämna en kommentar